Sladké lieky z lesa
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Hotová idylka. Zájsť s košíkom alebo kanvičkou v ruke do lesa a nazbierať typické lesné plody. Z moruší, černíc a brusníc si môžeme pripraviť koláč alebo uvariť čaj, no lepšie najmä prvé dva druhy konzumovať čerstvé už teraz v lete. Takto pre svoje zdravie urobíme skutočne veľa, pretože...

Moruša obsahuje vitamíny A a C a zrelá aj kyselinu jablčnú. Posilňuje organizmus, podporuje činnosť čriev, čistí krv. Z plodov bielej i čiernej moruše sa zvykne pripravovať sirup na podporu vykašliavania pri ochoreniach dýchacích ciest, ktorý je účinný aj proti zápche. Pri dobrej "žatve" si môžeme z tohto ovocia urobiť kompót, džem, sirup i víno alebo čerstvé plody zmraziť.

Černica obsahujúca vitamíny A, B a C i organické kyseliny zlepšuje obranyschopnosť i stav krvi a pôsobí ako prírodné preháňadlo, čím zlepšuje čistenie organizmu od toxických látok. V prípade nechutenstva i nepravidelnej menštruácie sa odporúča konzumovať plody černíc (zrelé sú pevné, lesklé a čierne ako smola), ale i ovocnú šťavu či rozriedený černicový sirup. Z tohto ovocia sa zvykne pripravovať aj chutný lekvár alebo ovocná želatína.

Brusnica sa zložením podobá čučoriedke, nechýbajú jej vitamíny C a P. Plody síce dozrievajú v auguste, ale majú kyslú a horkastú chuť, jedlé sú až po prvých mrazoch. Obsahujú i kyselinu askorbovú dôležitú pre dobrý stav cievneho systému a krvotvorbu a tiež antioxidanty podstatné pre boj s voľnými radikálmi, ktorú môžu v tele odštartovať rakovinu. Brusnica zlepšuje chuť do jedla i celkové trávenie vrátane činnosti čriev. Pre sťahujúci efekt si lekvár z brusníc alebo čaj z plodov treba dať aj pri príznakoch hnačky. A pre antibakteriálny účinok je výborným liečivým prostriedkom pri zápale močových ciest. Z brusníc sa zvykne pripravovať aj brusnicová omáčka a ovocné želé a často sa v sušenej podobe pridávajú k müsli, do šalátov alebo k pečenému či dusenému mäsu.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com