Zimné zdravíčko z kvetináča

06.02.2024

ZELENÝ DOMOV - VITAMÍNY Z ČREPNÍKA   V zimných mesiacoch naše záhradkárske ambície dočasne zoslabnú. No i v tomto ročnom období si môžeme doma vypestovať čerstvé zdroje vitamínov. Treba si len vybrať nenáročné druhy, skromné na podmienky, ktoré nás však odmenia. Ich pravidelnou konzumáciou si budeme udržiavať organizmus v lepšej kondícii aj v zime.

Žerucha chutí výborne v nátierke

Túto bylinku s drobnými lístkami si môžeme dať na chlebík s maslom alebo pridať do akejkoľvek nátierky, prípadne ňou ochutiť už pri servírovaní v tanieri polievku.

Pestovanie: Semienkami žeruchy vysejeme husto substrát, ktorý sme poriadne zvlhčili vodou a črepník uložíme na miesto s dostatkom tepla a svetla, najlepšie na okno. Po 7 až 10 dňoch by mali rastlinky dosiahnuť výšku asi 10 centimetrov a vtedy sú už vhodné na konzumáciu.

Petržlenom nič nepokazíte

Práve naopak, množstvo pokrmov dokážeme petržlenovou vňaťou skôr vylepšiť. Hodí sa do polievok, omáčok, cestovín i zemiakových jedál a posypať pokrájanou môžeme aj pečivo s akoukoľvek oblohou.

Pestovanie: Existujú dve možnosti. Petržlenovú vňať si môžeme vypestovať zo zakúpených semien alebo použijeme koreň petržlenu, ktorý zasadíme do zeminy hlbšieho črepníka tak, aby zo zeminy trčal centimetrový vršok petržlenu. Dokonca postačí aj odrezaný vrcholec koreňa v prípade, že na ňom necháme trochu petržlenovej vňate. A potom už len čakáme, ako sa nám vňať pekne rozrastá.

Kôpor ozvláštni chuť omáčky

Niekto kôpor vôbec nemusí, iný jeho špeciálnu chuť vyhľadáva. Zvyčajne sa dáva do omáčok a polievok, ale môže byť aj súčasťou zdravých nátierok z tvarohu či bryndze či ako voňavá bodka obložených chlebíkov, napríklad so syrom či sardinkami.

Pestovanie: Kôprové semiačka treba zasiať do zeminy vo vhodnej nádobe a potom prekryť centimetrovou vrstvou substrátu. Výhonky aromatickej byliny môžeme postupne strihať, až keď dosiahnu výšku minimálne 10 centimetrov.

Cibuľka pripomenie chuť jari

Čerstvá vňať mladej cibuľky je výborná rovnako na raňajkový chlebík či pečivo s maslom alebo bryndzou, prípadne tvarohovou nátierkou, ale používať ju môžeme aj na dochucovanie polievok.

Pestovanie: Semiačka cibuľky zasejeme husto do zeminy podobne ako kôpor, iba ich presypeme 2-centimetrovou vrstvou zeminy. Napokon osev prekryjeme ľahkým papierom. Keď sa ukážu klíčky, papier odstránime a cibuľky necháme rásť. Občas samozrejme, zalejeme, aby mali dostatok vlahy, pretože vo vykúrenom interiéri sa zem vysúša rýchlejšie. Keď vňate dorastú do dostatočnej výšky, môžeme ich postupne podľa potreby odstrihávať.


redakcia Doma a Rada: FOTO: www.pixabay.com