Zaručene chutný špenát

03.02.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Dôvody, prečo si uvariť na večeru práve špenát, sú zrozumiteľné. Prítomné vitamíny a minerály, najmä železo je prínosom pre naše zdravie. Vieme však špenátový prívarok správne pripraviť?

  • Mrazený špenátový pretlak necháme najprv dopredu rozmraziť.
  • V hrnci si na rozpustenom masle opražíme nasekanú menšiu cibuľu, primiešame lyžicu hladkej múky a urobíme si bledú zápražku, ktorú rozriedime 100 ml vývaru.
  • Pridáme rozmrazený špenátový pretlak, trochu soli a mletého čierneho korenia a tri prelisované strúčiky cesnaku. Niekto dáva cesnak popražiť ešte na maslo či olej spolu s cibuľou.
  • Použiť však môžeme aj čiastočne rozmrazenú špenátovú kocku, ktorá sa počas varenia pomaly rozpustí.
  • Dobre premiešame a keď zmes zovrie, primiešame do nej na zjemnenie dve lyžice smotany alebo trochu mlieka. Tesne pred dokončením môžeme pridať aj jeden surový žĺtok a zmes nechať za stáleho miešania trochu prevrieť.
  • Takto pripravený špenát je výborný s natvrdo uvarenými vajcami, dá sa tiež podávať s pečenými alebo varenými zemiakmi a s údeninou, ale môžeme ho použiť aj na plnenie omeliet, palaciniek a zemiakových placiek.


Poznámka: Špenát varíme v otvorenom hrnci. Pri varení s pokrývkou by táto zelenina stratila typicky výraznú zelenú farbu.


redakcia Doma a Rada, FOTO:www.pixabay.com