Slivkové knedličky zo zemiakového cesta
VARENIE - RECEPTY - BEZMÄSITÉ JEDLÁ Knedličky zo zemiakového cesta so slivkami sú tradičné slovenské jedlo vhodné pre priaznivcov sladkej večere.
Ingrediencie:
- 600 g varených pretlačených zemiakov
- 200 g hrubej múky
- Troška soli
- 30 g masla
- 1 vajce
- 80 g masla na poliatie
- 120 g jemnej strúhanky
- 40 g masla na opraženie strúhanky
- 120 g práškového cukru
- 500 g slivák
Príprava:
V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame. K sčasti vychladnutým pridáme múku, soľ, maslo, vajce a vymiesime na hladké cesto. Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame na štvorce. Do každého štvorca vložíme očistenú a umytú zrelú slivku, všetky štyri rohy preložíme cez slivku, postláčame a vytvoríme medzi dlaňami guľku. Pripravené guľky vložíme do vriacej posolenej vody a varíme asi 5 minút. Potom ich vyberieme dierkovanou varechou, necháme odkvapkať, dáme na misu a polejeme rozpusteným maslom, posypeme strúhankou opraženou na masle a napokon práškovým cukrom.
TIP: Zo sliviek môžeme dopoly otvoriť, odstrániť kôstku a vložiť dovnútra polovicu kocky cukru. Je to dobrá rada najmä v prípade druhov slivky, ktoré nie sú veľmi sladké.
redakcia Doma a Rada