S čokoládou zdravší

01.02.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Najväčšie sviatky roka sú spojené s čokoládou. Na Veľkú noc i Vianoce obchody zaplavia sladké sladké vajíčka či ozdoby na stromček radosť detí je obrovská. No ani ostatní členovia rodiny neodolajú. Napokon, čokolády sa pre pôžitok z nej nezvykneme vzdávať ani vo zvyšok roka. A odborníci nám za jej pravidelnú konzumáciu ešte aj tlieskajú.

Prínosom pre zdravie

Dôvodom, prečo lekári nezatracujú podobné maškrtenie, sú priaznivé účinky podstatnej zložky - kakaa, ktoré je bohatým zdrojom antioxidantov. Tie nás chránia pred voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú bunky a spôsobujú rôzne chorobné stavy v organizme - starnutie, zápalové procesy, aterosklerózu, kardiovaskulárne ochorenia i rakovinu. Čokoláda preto pomáha udržiavať organizmus v lepšej kondícii. Navyše obsahuje aj dôležité minerálne látky, či už vápnik, železo alebo horčík, ktorý je veľmi dôležitý pre dobré fungovanie srdca i mozgu. A čokoláda pomáha aj znižovať krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Prítomné vitamíny A, B a E podporujú činnosť vnútorných orgánov a flavonoidy chránia zdravie. Čokoláda je navyše výborným zdrojom energie, čo často pri fyzickej námahe a v stave vyčerpania využívajú športovci, turisti a horolezci. Zaujímavý je aj príspevok tejto sladkosti ku kvalite intímneho života, čokoláda funguje ako osvedčené afrodiziakum. Dokonca sa uvádza i jej protistresová funkcia vďaka prítomnému fenyletylamínu.

Aká je najlepšia

Pretože nositeľom všetkých zdravých látok je práve kakaová zložka, odporúča sa konzumácia najmä horkej čokolády, ktorá obsahuje asi 60 percent kakaa a u najkvalitnejších druhov to predstavuje dokonca 70 i viac percent. Mliečna má naopak nízke množstvo kakaa, prevažuje cukor, mlieko a tuk. V prípade bielej čokolády kakao úplne nahrádza kakaové maslo.

Všetci si ju dovoliť nemôžu

Pre isté kategórie ľudí by mala byť čokoláda tabu. Nepatrí do jedálnička diabetikov, ale ani malých detí, ktorým by príliš zachutila a mohli by preto odmietať jesť iné dôležité zdroje vitamínov, ako ovocie a zeleninu. A vyhýbať by sa jej mali aj všetci, ktorí bojujú s nadváhou či s obezitou. Prídavné látky tuk a cukor redukciu kilogramov len skomplikujú. Ostatní si ju však môžu pokojne dopriať. Netreba to však nikdy preháňať. Čokoláda predsa nie je hlavnou potravinou, ale iba doplnkom výživy. A ako energeticky výdatná požívatina môže pri enormnom prísune spôsobiť nárast hmotnosti alebo problémy so zväčšením pečene. Veď 100 g čokolády predstavuje až 500 kalórií. A nesvedčí ani kvalite zubov či pleti, najmä v prípade tínedžerov.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com