Petržlenová vňať z črepníka

04.02.2024

ZELENÝ DOMOV - VITAMÍNY Z ČREPNÍKA   Čerstvo aj v chladných mesiacoch. Nemusíme čakať do jari, aby sme si na trhovisku kúpili viazaničku petržlenovej vňate. Dovoliť si podobný komfort môžeme aj teraz v zime. Vyžaduje to trochu námahy, ktorá však pre prísun sviežich vitamínov za to stojí.

Pre pestovanie petržlenovej vňate po celý rok hovorí aj jej nenáročnosť na svetlo a teplo. Priemerná interiérová teplota ovzdušia okolo 20°C je ideálna. Máme dve možnosti, ako vňať vypestovať. Buď do misky s vodou vložíme asi dvojcentimetrový odrezaný vršok väčšieho petržlenu s trochou vňate alebo celý jeden či niekoľko menších petržlenov zasadíme do črepníka so zeminou tak, aby vyčnievali len pol centimetrové vrcholce. So zalievaním to netreba preháňať, ale dobré je dať kvetináč najprv do okna, aby zelenina absorbovala dosť slnečných lúčov a po pár dňoch vňať zastrihnúť. Potom stačí byť len trpezlivý, kým nezačnú vyháňať nové lístočky a v nasledujúcich týždňoch postupne žať úrodu dorastajúcej vňate.

Petržlenová vňať obsahuje...

  • ... vitamín C, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu, stimuluje tvorbu bielych krviniek, podporuje tvorbu spojivového tkaniva, znižuje riziko srdcových chorôb a prispieva k hojeniu rán.
  • .... vitamín E, ktorý chráni bunky, zlepšuje funkcie krvného obehu a tráviaceho systému a pomáha pri vývine svalov.
  • ... vitamín A, ktorý chráni pred infekciou a je dôležitý pre rast tkanív, kvalitný zrak, zdravú pokožku i sliznicu.
  • ... kyselinu listovú (vitamín B9), ktorá je veľmi dôležitým prvkom pri výrobe genetického materiálu pre každú bunku, pre funkciu červených krviniek, pre činnosť imunitného systému i pre tvorbu žalúdočnej kyseliny.
  • ... draslík, ktorý pomáha pri regulácii hladiny tekutín v tele a pri vylučovaní nadmerného množstva sodíka, rovnako pri znižovaní vysokého krvného tlaku.
  • ... vápnik, ktorý prispieva k rastu a k pevnosti zubov a kostí, k prenášaniu nervových impulzov z mozgu, k dobrej srdcovej činnosti i k zrážanlivosti krvi.
  • ... železo, ktoré zlepšuje tvorbu červených krviniek i prenos kyslíka do mozgu i ostatných orgánov, tiež funkcie štítnej žľazy a orgánov imunitného systému.
  • ... horčík, ktorý znižuje krvný tlak, podieľa sa na raste kostí, uvoľňuje napätie v svaloch, ovplyvňuje funkcie srdca a zlepšuje činnosť dýchacej sústavy.
  • ... zinok, ktorý zvyšuje odolnosť imunitného systému a podieľa sa na tvorbe kostného i ostatných tkanív, na činnosti enzýmov, vývoji mozgu, fyzickej zdatnosti a odolnosti voči infekciám.
  • ... éterické petržlenové silice, ktoré pozitívne vplývajú na nervovú sústavu i trávenie.
  • ... terpény, ktoré blokujú rast nádorových buniek a neutralizujú škodlivé karcinogény (konzumujeme ich spolu s údeninami a grilovanými jedlami).
  • ... flavonoidy, ktoré organizmus chránia pred voľnými radikálmi.

Inšpirácia pre kuchyňu

Petržlenová vňať je ako jemná prísada so sladkastou a korenistou arómou veľmi obľúbená a často sa uplatňuje pri príprave jedál. Používa sa na zdobenie pochúťok studenej kuchyne i na prípravu polievok, omáčok, nátierok, šalátov a dressingov. Najhodnotnejšia je v čerstvom stave, tepelnou úpravou i sušením stráca vzácne látky. Vhodná je aj ako doplnok stravy dojčiat alebo pacientov, ktorí dodržujú diétu.

Poznámka: Petržlenovou vňaťou sa môžeme úspešne chrániť pred prechladnutím, pretože jedna viazanička obsahuje viac vitamínu C ako pol kilogramu pomarančov. Na prísun optimálneho množstva železa, vápnika, kyseliny listovej a vitamínu C treba zjesť asi 25 g čerstvej petržlenovej vňate denne. To však, samozrejme, teoreticky, lebo výživné látky získavame aj z iných potravín, ktoré v priebehu dňa skonzumujeme.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com