Ovocná žemľovka

06.02.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY    Žemľovka s ovocím ako klasický múčnik chutí teplý i po vychladnutí.

Ingrediencie:

  • 6 žemlí
  • 600 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 60 g práškového cukru
  • 60 g roztopeného masla
  • štipka soli
  • 500 g ovocia
  • 20 g masla na poliatie

Príprava:

V teplom mlieku namočené žemle vytlačíme, pridáme žĺtky, cukor, maslo a soľ a všetko spolu premiešame. Očistené umyté ovocie (hrozno, broskyne) osušíme, väčšie kúsky pokrájame a primiešame k žemliam. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z 2 bielkov. Ohňovzdornú misu vymastíme a vysypeme strúhankou, dáme do nej žemľovú zmes, ktorú polejeme roztopeným maslom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre. Upečenú žemľovku vyklopíme z misy na väčší tanier a posypeme práškovým a vanilínovým cukrom.


redakcia Doma a Rada