Ovocná žemľovka
06.02.2024
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Žemľovka s ovocím ako klasický múčnik chutí teplý i po vychladnutí.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200001027-1df3f1df42/ovocna_zemlovka_1_logo.jpeg?ph=65bad9d253)
Ingrediencie:
- 6 žemlí
- 600 ml mlieka
- 2 vajcia
- 60 g práškového cukru
- 60 g roztopeného masla
- štipka soli
- 500 g ovocia
- 20 g masla na poliatie
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200001029-78c2178c25/ovocna_zemlovka_2_logo.jpeg?ph=65bad9d253)
Príprava:
V teplom mlieku namočené žemle vytlačíme, pridáme žĺtky, cukor, maslo a soľ a všetko spolu premiešame. Očistené umyté ovocie (hrozno, broskyne) osušíme, väčšie kúsky pokrájame a primiešame k žemliam. Nakoniec primiešame tuhý sneh vyšľahaný z 2 bielkov. Ohňovzdornú misu vymastíme a vysypeme strúhankou, dáme do nej žemľovú zmes, ktorú polejeme roztopeným maslom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre. Upečenú žemľovku vyklopíme z misy na väčší tanier a posypeme práškovým a vanilínovým cukrom.
redakcia Doma a Rada