Jedzte ako Francúzi
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Už ste prešli od letných šalátov k jedlám ťažšieho kalibru? Už ste v jeseni obišli všetky septembrové vinobrania, kde ste neodolali kačici, burčiaku a štrúdli? Už sú vám nohavice zase tesnejšie po vianočnom hodovaní? Na chudnutie a operatívnu diétu je vždy dobrý čas.

Ak sme trochu zhrešili, čo nám zredukovalo možnosti šatníka, treba sa disciplinovane vrátiť do normálu. Nemusíme sa hneď týrať počítaním kalórií a drastickým hladovaním až do fyzického kolapsu. Stačí do bežného režimu zakomponovať pár strategických prvkov a hlavne na nich aj striktne trvať.
- Oklamte svoj žalúdok a pred každým jedlom vypite pohár minerálnej vody alebo si ako predjedlo dajte jedno jablko. Zaplní čiastočne žalúdok, dodá vitamíny a navyše aj upokojí nervy.
- Skúste jeden deň v týždni iba piť a to nesladené ovocné a zeleninové šťavy. Najlepšie v sobotu či nedeľu, aby neutrpel váš pracovný výkon.
- Namiesto večere si položte na tanier olúpaný pomaranč, najmä ten s červenou dužinou podporuje činnosť čriev a pomáha organizmu zbavovať sa toxických látok. Prípadne ho pre zasýtenie posypte obilnými klíčkami.
- Výborný je aj ananás s vysokým obsahom enzýmov, ktoré sa podieľajú na likvidácii tukových zásob.
Tip na záver: Inšpirujte sa stravovacími zvykmi Francúzov, ktorí jedlo konzumujú pomaly, doslova si ho vychutnávajú. Na ich tabuli síce nechýba viac chodov, ale všetko sú to veľmi malé porcie.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com