Gastronomický slovník (P, R, S, T)
VARENIE – POTRAVINY - SLOVNÍK Gastronómia je špecifická oblasť, ktorá si vyžaduje aj množstvo špeciálnych výrazov, názvov, pomenovaní. Často im rozumejú len skutoční majstri v odbore. Teraz už môžete aj vy. Ak zalistujete v našom gastronomickom slovníku rozdelenom podľa abecedy na niekoľko blokov. Zorientujete sa ľahko na strane Varenie.
Paella – španielske jedlo pripravené na väčšej panvici z ryže, zeleniny a aspoň dvoch druhov mäsa.
Palmové víno – biela tekutina z narezaných kmeňov paliem, ktorá má po vykvasení opojný účinok.
Panchetta – taliansky druh slaniny.
Panenka – čiže sviečková, jemná a krehká časť hovädzieho mäsa (ale i teľaciny, baraniny a diviny), vhodná na rýchlu prípravu minútok.
Panírovať – obaľovať napríklad bravčové rezne do trojobalu.
Papinov hrniec – tlakový hrniec, ktorý vynašiel francúzsky fyzik.
Parfait – čiže parfé, je francúzsky sladký mrazený krém podávaný s ovocnou omáčkou.
Pasírovať – lisovať, pretláčať napr. varenú zeleninu cez sito.
Passata di pomodoro – rajčiakové pyré z talianskej kuchyne na dochucovanie pizze a cestovín.
Pelmene - ruské taštičky z rezancového cesta plnené mäsovou zmesou.
Pelendrek – alebo sladké drievko je cukrovinka tmavohnedej až čiernej farby zvláštnej chute vyrobená z lékorice.
Pepperoni – talianske korenené klobásky, používajú sa pri príprave pizze.
Perkelt – maďarský guláš z bravčového, baranieho alebo teľacieho mäsa podávaný s haluškami.
Pesto – studená omáčka k cestovinám, polievkam a šalátom pripravená z bazalky, olivového oleja, cesnaku a syra.
Pilaf – orientálne jedlo z ryže, rajčiakov, baraniny, šafránu a hrozienok.
Pinta – stará miera na tekutiny, ktorá zodpovedala rôznym objemom, v Uhorsku to bola asi 1,7 litra a v Amerike či v Anglicku okolo pol litra.
Pita – bulharský múčnik, závin z lístkového cesta.
Pleskačka – prenosná nádobka na menšie množstvo alkoholu.
Pljeskovica – jedlo z Čiernej Hory, opečená placka z viacerých druhov mletého mäsa posypaná ovčím syrom.
Polenta – talianska kukuričná kaša.
Pôlt – kus slaniny.
Popcorn – pukance z kukurice.
Porridge – anglická ovsená kaša.
Portské – výborné portugalské víno so stáročnou tradíciou.
Pôst – čas, keď sa nemá konzumovať žiadne mäso.
Praženka – staročeská štedrovečerná polievka zo sušených húb, rasce a cibule.
Praclík – obľúbený pekárenský výrobok z kysnutého cesta a posypaný soľou.
Prézle – nárečovo strúhanka.
Prosecco – talianske perlivé biele alebo červené víno.
Punč – je teplý alebo studený nápoj pripravený z rumu, cukru, citrónovej šťavy, čaju a vody a ochutený škoricou a klinčekmi.
Pyré – francúzska jemná hladká hmota napr. zo zemiakov.
Ragú – pečené alebo dusené kúsky rýb či mäsa a zeleniny spojené hustou omáčkou.
Rajské jablíčka – po česky rajčiaky.
Rakija – balkánska pálenka zo sliviek.
Ramadán – deviaty pôstny mesiac, počas ktorej sa musia vyznávači islamského učenia striktne držať prísnych tradícií.
Ratatouille – čiže ratatúj je francúzske ragú z rajčiakov, baklažánov, papriky a cukiny.
Remoska - elektrická nádoba určená na pečenie, dusenie a zapekanie jedál.
Remuláda – studená omáčka z jemnej majonézy, sardeliek, uhoriek, korenia a horčice.
Restovanie – prudké opečenie na malom množstve dobre rozohriateho oleja, vhodný spôsob tepelnej úpravy zeleniny i tých druhov mäsa, ktorým stačí krátka doba prípravy.
Ricotta – taliansky syr podobný tvarohu, vhodný na prípravu nátierok a sladkých múčnikov.
Rímsky hrniec – nádoba na varenie z pálenej hliny, v ktorom si potraviny zachovajú vitamíny a minerály a jedlo sa nepripáli napriek tomu, že sa nepoužíva žiadny olej.
Risi-bisi- dusená ryža s hráškom a šampiňónmi podávaná ako príloha.
Rostbeef - čiže rostbíf je pečené dobre odležané hovädzie mäso, ktoré musí zostať v strede ružové.
Rumpsteak – čiže ramstejk je narýchlo opečený plátok z hovädzej roštenky z anglickej kuchyne.
Sakana – slovo označujúce všetky morské živočíchy v japonskej kuchyni, podávajú sa rôzne tepelne upravené i surové, nakrájané na tenké plátky.
Salsa – pikantná hustá juhoamerická omáčka z rajčiakov, cibule a čili, ktorá sa podáva k tortilám.
Sangria – chladený nápoj, zmes ovocného vína s kockami pokrájaného melónu.
Sarma – bulharské národné jedlo, plnené závitky z vínnych alebo kapustných listov.
Smaženice – juhočeské jedlo z čerstvých húb a vajec.
Solamyl – škrobová zemiaková múčka na zahusťovanie pokrmov.
Soljanka – hustá pikantná ruská polievka zo zvyškov vareného alebo pečeného mäsa.
Souffles – čiže suflé je kombinácia ľahkého cesta a náplne zapečená v rúre na spôsob nákypu.
Strapačky – halušky z nastrúhaných zemiakov a múky zmiešané s dusenou kyslou kapustou a opraženou slaninou.
Sultánky – veľký druh hrozienok.
Sushi – čiže suši je surová ochutená ryba podávaná s ryžou a zeleninou zabalená do plátku sušených morských rias.
Šambrovanie – je predhrievanie, otepľovanie pohárov na podávanie teplých nápojov.
Šči – ruská polievka z kapusty a iných druhov zeleniny.
Šejker – špeciálna nádoba pre barmanov na prípravu miešaných nápojov.
Šerbet – mrazený dezert s mliekom, želatínou, bielkami a ovocím.
Škvarenina – praženica, miešané vajcia so slaninou alebo cibuľkou.
Šodó – francúzska omáčka zo žĺtkov, cukru a vína.
Šoju – sójová omáčka z japonskej kuchyne.
Šoulet - židovské jedlo, zmes vareného hrachu, krúp a slaniny.
Špecle – nemecké halušky podávané k mäsovým omáčkam alebo zapečené s vajcami, špenátom a syrom.
Špikovanie - preťahovanie chudého, suchého mäsa (napr. diviny) kúskami slaniny, aby bolo šťavnatejšie.
Šproty – malé ryby, ktoré sa konzervujú často ako zaúdené.
Švábka – nárečovo zemiaky.
Tagliatelle – ploché rezance často v troch farbách podávané so syrovou omáčkou k rybe a zelenine.
Tahina – sézamová pasta z arabskej kuchyne.
Tajine – tuniské jedlo z mletého mäsa, cibule, vajec a strúhaného syra.
Tapas – španielske malé jednohubky s morskými živočíchmi, mäsom alebo údeninami.
Tarator - studená jogurtová polievka z bulharskej kuchyne.
Tarhoňa – drobná sušená cestovina podávaná k mäsu na šťave v maďarskej, slovenskej a židovskej kuchyni.
Tiramisu – piškótový múčnik so syrom mascarpone a so sherry, ktorý treba nechať odležať v chlade.
Tofu – sójový tvaroh pochádzajúci z Japonska, ktorý je vhodnou potravinou pri racionálnej výžive.
Topping – sirup rôznych príchutí, ktorý sa používa na dochucovanie múčnikov, ovocných pohárov a zmrzlín.
Tortillas – juhoamerické placky, ktoré sa jedia namiesto chleba alebo plnené zmesou z rýb, mäsa a zeleniny.
Trdelník – múčnik z jemného kysnutého cesta s výraznou chuťou škorice upečený na špeciálnom valci.
Trojobal – obalenie mäsa či syra do múky, vajca a strúhanky pred usmažením.
Tzatziki – zmes korenia v gréckej kuchyni a tiež jogurtový dressing s nastrúhanou uhorkou zvýraznený chuťou kôpru a cesnaku.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com