Gastronomický slovník (E, F, G, H)

06.02.2024

VARENIE – POTRAVINY - SLOVNÍK    Gastronómia je špecifická oblasť, ktorá si vyžaduje aj množstvo špeciálnych výrazov, názvov, pomenovaní. Často im rozumejú len skutoční majstri v odbore. Teraz už môžete aj vy. Ak zalistujete v našom gastronomickom slovníku rozdelenom podľa abecedy na niekoľko blokov. Zorientujete sa ľahko na strane Varenie.

Eintopf – typické nemecké jedlo pripravované v jednom hrnci v kombinácii mäsa, zeleniny a strukovín na spôsob gulášu.

Erteple – regionálny názov pre zemiaky.

Escheríchia coli – alebo e-coli je nebezpečná baktéria, ktorá sa z kontaminovanej potravy dostane do organizmu a spôsobuje črevné ťažkosti.

Etiketa – pravidlá spoločenského správania vrátane stolovania a tiež nálepka s názvom na fľaši vína.

Extra panenský virgin – kvalitný olivový olej z plodov mechanicky lisovaných iba za studena.

Extrakt – výťažok, ktorý získame vylúhovaním byliniek v liehu, vode alebo oleji.

Feta – grécky mäkký drobivý syr ovčieho alebo kozieho mlieka.

Fettuccine – alebo fetučine sú talianske ručne pripravované široké rezance poliate maslom a posypané parmezánom.

Filé – môže byť rybie, presne brušná svalovina bez kostí, alebo sviečková či iné kvalitné hovädzie mäso.

Filírovanie – krájanie na plátky.

Fillet – pekne guľatý a čistý plátok steaku zo sviečkovej.

Finger bowle – čiže finger ból je miska s vodou a plátkom citrónu na oplachovanie prstov po konzumácii hydiny, ustríc a ovocia.

Fizzy – miešaný nápoj s liehovín a sódovej vody, ochutený citrónovou šťavou a prípadne doplnený surovým žĺtkom alebo bielkom.

Flambovanie – opaľovanie pokrmov poliatych alkoholom a zapálených pre zvýraznenie chuti.

Flameri – studený sladký krém pripravovaný z krupice, ryže alebo ovsených vločiek v kombinácii s mliekom, ovocím a orechami.

Fonfue – švajčiarske národné jedlo, pri ktorom si stolovníci do stále zahrievanej a teplej roztopenej syrovej taveniny namáčajú kúsky bieleho chlebíka.

Frapovanie – schladzovanie pohárov pomocou kúskov ľadu krúživým pohybom.

Frappé – ľadová káva s hustou penou.

Frikadela – talianske jedlo, fašírka z teľacieho mäsa s omáčkou.

Fugu – jedovatá japonská ryba, ktorá sa napriek tomu konzumuje surová ochutená orientálnym korením, ale majstri varechy musia vedieť odstrániť všetky jedovaté časti.

Galantína – francúzska plnka zo šunky, pečienky či údeného jazyka, ktorou sa plnia upravené pláty mäsa z vykostenej hydiny alebo diviny, môže sa variť aj samotná v plátennom obrúsku vo mäsovom vývare a po vychladnutí nakrájaná môže reprezentovať aj pohostenie na svadbe.

Garnáti – morské raky, ktorých ružové mäso sa využíva najmä pri príprave studených špecialít.

Garnírovať – obkladať, ozdobovať jedlo prílohami

Gazpacho – čiže gaspačo je španielska polievka z nastrúhanej zeleniny, rajčiakového pretlaku, cesnaku a olivového oleja, ktorá sa podáva studená.

Geletka – nádoba z drevených lištičiek používaná na skladovanie bryndze a iných výrobkov z ovčieho mlieka.

Glazírovanie – dusenie jedla s malým množstvom šťavu, kým táto nevytvorí glazúru, lesk jedlo získa aj pridaním masla alebo medu.

Glögg – švédsky sladký punč z červeného vína, vodky, klinčekov, škorice a citrónovej kôry, tradičný vianočný nápoj.

Gnocchi – čiže gnoči sú talianske halušky podávané so syrovou omáčkou.

Grahamový chlieb – celozrnný výživný chlieb vyrobený zo pšeničného a žitného šrotu.

Grappa – talianska pálenka z vylisovaných hroznových bobúľ.

Gratinovať – zapekať pokrmy zaliate syrovo-smotanovou omáčkou alebo posypané syrom.

Griláž – druh sladkosti z pražených orechov a karamelu.

Grilovať – opekať mäso a zeleninu na rošte nad otvoreným ohňom.

Grog – anglický nápoj z horúcej vody a alkoholu, väčšinou rumu alebo whisky.

Gurmán – je labužník, ktorý rád vychutnáva rôzne jedlá.

Gyros – grécka špecialita, bravčové mäso opekané na zvislom ražni.

Halaszlé – maďarská rybacia polievka so zeleninou a červenou štipľavou paprikou.

Hamburger – americké národné jedlo, opečená fašírka z čistého hovädzieho mäsa.

Haruľa – tradičné slovenské jedlo, cesto zo strúhaných surových zemiakov, múky, vajca, cibuľky a slaniny upečené na vymastenom plechu.

Hašé – ochutené mleté varené mäso zapečené pod vrstvou zemiakovej kaše.

Henri vajce – klasické predjedlo, natvrdo uvarené vajce so šunkou, s vlašským šalátom, s majonézou a s oblohou.

Hermelín – plesňový syr z kravského mlieka určený na tepelnú úpravu alebo na konzumáciu v kombinácii ovocím a orechmi.

Hodokvas – starosvetské oslavy spojené s hodovaním jedál i nápojov.

Homár - morský rak, obľúbená pochúťka.

Hot-dog – typické jedlo rýchleho občerstvenia, teplý párok v rožku s prísadami.

Hrebenatky - mäkkýše z mušlí, patria k obľúbeným jedlám prímorských oblastí.

Hubový kuba – české vianočné jedlo z krúpov, masti, sušených húb, cibule a korenín.

Hummus – zmes z cícera, sezamovej omáčky, cesnaku a citrónu známa v arabskej kuchyni.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com