Gastronomický slovník (E, F, G, H)
VARENIE – POTRAVINY - SLOVNÍK Gastronómia je špecifická oblasť, ktorá si vyžaduje aj množstvo špeciálnych výrazov, názvov, pomenovaní. Často im rozumejú len skutoční majstri v odbore. Teraz už môžete aj vy. Ak zalistujete v našom gastronomickom slovníku rozdelenom podľa abecedy na niekoľko blokov. Zorientujete sa ľahko na strane Varenie.
Eintopf – typické nemecké jedlo pripravované v jednom hrnci v kombinácii mäsa, zeleniny a strukovín na spôsob gulášu.
Erteple – regionálny názov pre zemiaky.
Escheríchia coli – alebo e-coli je nebezpečná baktéria, ktorá sa z kontaminovanej potravy dostane do organizmu a spôsobuje črevné ťažkosti.
Etiketa – pravidlá spoločenského správania vrátane stolovania a tiež nálepka s názvom na fľaši vína.
Extra panenský virgin – kvalitný olivový olej z plodov mechanicky lisovaných iba za studena.
Extrakt – výťažok, ktorý získame vylúhovaním byliniek v liehu, vode alebo oleji.
Feta – grécky mäkký drobivý syr ovčieho alebo kozieho mlieka.
Fettuccine – alebo fetučine sú talianske ručne pripravované široké rezance poliate maslom a posypané parmezánom.
Filé – môže byť rybie, presne brušná svalovina bez kostí, alebo sviečková či iné kvalitné hovädzie mäso.
Filírovanie – krájanie na plátky.
Fillet – pekne guľatý a čistý plátok steaku zo sviečkovej.
Finger bowle – čiže finger ból je miska s vodou a plátkom citrónu na oplachovanie prstov po konzumácii hydiny, ustríc a ovocia.
Fizzy – miešaný nápoj s liehovín a sódovej vody, ochutený citrónovou šťavou a prípadne doplnený surovým žĺtkom alebo bielkom.
Flambovanie – opaľovanie pokrmov poliatych alkoholom a zapálených pre zvýraznenie chuti.
Flameri – studený sladký krém pripravovaný z krupice, ryže alebo ovsených vločiek v kombinácii s mliekom, ovocím a orechami.
Fonfue – švajčiarske národné jedlo, pri ktorom si stolovníci do stále zahrievanej a teplej roztopenej syrovej taveniny namáčajú kúsky bieleho chlebíka.
Frapovanie – schladzovanie pohárov pomocou kúskov ľadu krúživým pohybom.
Frappé – ľadová káva s hustou penou.
Frikadela – talianske jedlo, fašírka z teľacieho mäsa s omáčkou.
Fugu – jedovatá japonská ryba, ktorá sa napriek tomu konzumuje surová ochutená orientálnym korením, ale majstri varechy musia vedieť odstrániť všetky jedovaté časti.
Galantína – francúzska plnka zo šunky, pečienky či údeného jazyka, ktorou sa plnia upravené pláty mäsa z vykostenej hydiny alebo diviny, môže sa variť aj samotná v plátennom obrúsku vo mäsovom vývare a po vychladnutí nakrájaná môže reprezentovať aj pohostenie na svadbe.
Garnáti – morské raky, ktorých ružové mäso sa využíva najmä pri príprave studených špecialít.
Garnírovať – obkladať, ozdobovať jedlo prílohami
Gazpacho – čiže gaspačo je španielska polievka z nastrúhanej zeleniny, rajčiakového pretlaku, cesnaku a olivového oleja, ktorá sa podáva studená.
Geletka – nádoba z drevených lištičiek používaná na skladovanie bryndze a iných výrobkov z ovčieho mlieka.
Glazírovanie – dusenie jedla s malým množstvom šťavu, kým táto nevytvorí glazúru, lesk jedlo získa aj pridaním masla alebo medu.
Glögg – švédsky sladký punč z červeného vína, vodky, klinčekov, škorice a citrónovej kôry, tradičný vianočný nápoj.
Gnocchi – čiže gnoči sú talianske halušky podávané so syrovou omáčkou.
Grahamový chlieb – celozrnný výživný chlieb vyrobený zo pšeničného a žitného šrotu.
Grappa – talianska pálenka z vylisovaných hroznových bobúľ.
Gratinovať – zapekať pokrmy zaliate syrovo-smotanovou omáčkou alebo posypané syrom.
Griláž – druh sladkosti z pražených orechov a karamelu.
Grilovať – opekať mäso a zeleninu na rošte nad otvoreným ohňom.
Grog – anglický nápoj z horúcej vody a alkoholu, väčšinou rumu alebo whisky.
Gurmán – je labužník, ktorý rád vychutnáva rôzne jedlá.
Gyros – grécka špecialita, bravčové mäso opekané na zvislom ražni.
Halaszlé – maďarská rybacia polievka so zeleninou a červenou štipľavou paprikou.
Hamburger – americké národné jedlo, opečená fašírka z čistého hovädzieho mäsa.
Haruľa – tradičné slovenské jedlo, cesto zo strúhaných surových zemiakov, múky, vajca, cibuľky a slaniny upečené na vymastenom plechu.
Hašé – ochutené mleté varené mäso zapečené pod vrstvou zemiakovej kaše.
Henri vajce – klasické predjedlo, natvrdo uvarené vajce so šunkou, s vlašským šalátom, s majonézou a s oblohou.
Hermelín – plesňový syr z kravského mlieka určený na tepelnú úpravu alebo na konzumáciu v kombinácii ovocím a orechmi.
Hodokvas – starosvetské oslavy spojené s hodovaním jedál i nápojov.
Homár - morský rak, obľúbená pochúťka.
Hot-dog – typické jedlo rýchleho občerstvenia, teplý párok v rožku s prísadami.
Hrebenatky - mäkkýše z mušlí, patria k obľúbeným jedlám prímorských oblastí.
Hubový kuba – české vianočné jedlo z krúpov, masti, sušených húb, cibule a korenín.
Hummus – zmes z cícera, sezamovej omáčky, cesnaku a citrónu známa v arabskej kuchyni.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com