Banán - sladký posol z trópov

12.11.2024

VARENIE - POTRAVINY   Kedysi na banány stáli fronty, dnes sú súčasťou našich stravovacích zvykov počas celého roka. Sú vhodné ako pre malé deti, tak pre ľudí chorých alebo starších i pre rekonvalescentov, pretože toto ovocie je ľahko stráviteľné.

Pôvod

Banány rastú v trsoch na stromy, ktorý dosahujú výšku 3 až 8 metrov, v tropickom vegetačnom pásme. Patria k najstarším kultúrnym rastlinám na svete. Sú obľúbené nielen pre sladkú chuť, ale dokážu aj zasýtiť. Preto sú v niektorých rozvojových krajinách jedným zo základných zdrojov výživy miestneho obyvateľstva, ale zároveň aj obchodným artiklom. Najvyššiu spotrebu tradične zaznamenávajú v Ekvádore. V Afrike rastú aj menej známe zeleninové banány s vysokým obsahom škrobu, ktoré sa používajú na varenie a opekanie. Banány sa do Európy dovážajú hlavne z Indie, zo Strednej a Južnej Ameriky a z Kanárskych ostrovov. Aromatické druhy menších rozmerov pochádzajú z Kolumbie, z Thajska a z Malajzie.

Prínos pre zdravie

Toto ovocie je bohatým zdrojom draslíka, ktorý pomáha znižovať a regulovať krvný tlak a posilňovať srdce trpiace stresom. Vitamín B6 zmierňuje predmenštruačný syndróm. Banány upravujú trávenie, treba byť však presne informovaný, pretože je dôležité, aký plod skonzumujeme. Nezrelý pre vysoký obsah škrobu pomáha vytvárať objemnejšiu stolicu a pomáha pri zápche a zrelý zase prináša úľavu pri hnačke. Zrelé plody s vysokým obsahom cukru stimulujú sérotonín a tým zlepšujú náladu. Predstavuje tiež prísun energie pre prítomný škrob, vlákninu a v prípade prezretých plodov aj cukrov. Dopriať by si ich mali preto fyzicky pracujúci ľudia, športovci alebo všetci, ktorí sa počas víkendu venujú pohybovým aktivitám. Ale opačne dávať pozor ako na energeticky výdatnú potravinu by si mali ľudia s nadváhou.

Skladovanie

Banány sa zberajú nezrelé a za 20 dní, kým absolvujú cestu k zákazníkovi, zvyknú akurát dozrieť. Podmienkou je však správne skladovanie počas transportu. Niektoré plody sa na pulte ocitnú už poškodené. Netreba kupovať nikdy banány prezreté so škvrnami na šupke, tie rýchlo zmúčnatejú. Odniesť z obchodu by sme si mali len množstvo, ktoré sme schopní v priebehu 3 dní skonzumovať, potom sa začnú kaziť. Dávať ich do chladničky je zbytočné, tam rýchlo sčernejú a navyše stratia arómu. Kupovať môžeme aj banány len čiastočne zrelé, zvyšky zelenej šupky v podmienkach interiérovej teploty rýchlo zožltnú.

Využitie v kuchyni

Banány sa konzumujú priamo alebo sa z nich zvyknú pripravovať ovocné šaláty alebo chutné dezerty v kombinácii s čokoládou, orechmi, likérmi a šľahačkou. Používajú sa tiež pri príprave tort a zákuskov. A ťažko sa odmieta banán mierne opečený alebo flambovaný hnedým cukrom, rumom alebo brandy. V lete uprednostnia mnohí zmrzlinu práve s banánovou príchuťou. Mamičky dojčiat a malých detí ich zase rady pridávajú do ovocnej alebo ryžovej kaše. Aby po ošúpaní nezhnedli, treba ich pred servírovaním pokvapkať citrónovou šťavou.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com