Šálka kávy vždy inak
VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Obyvatelia rôznych svetadielov objavovali neodolateľnú chuť a arómu kávy len postupne. Zatiaľ čo Arabi si ju zamilovali už v trinástom storočí, Európania až o štyri storočia neskôr. Charakter vychutnávania tej svojej šálky kávy sa veľmi odlišuje. Súvisí nielen s historickou érou, v ktorej si ju jednotlivé národy zakomponovali do svojich gastronomických zvyklostí, ale aj od štýlu a podmienok ich života a tiež od ich temperamentu.

Američania dávajú prednosť jemnejším sortám a zvyknú variť litre slabšej kávy, ktorú si z kanvíc v každom bistre a samoobslužnej reštaurácii nalievajú do väčších šálok.
Veľké, ba priam obrovské šálky, či skôr hlboké misky, obľubujú aj Francúzi. Asi trojitú porciu v porovnaní s normálom si doprajú k rannému croissantu s maslom a marmeládou. Nie je to však čistá čierna, ale spenená spolu s mliekom v rovnakom pomere.

Taliani naopak by nemohli existovať bez svojho cappuccina, ktoré sa podáva v miniatúrnych šáločkách. Dávka kávy je síce malá, ale zato ako koncetrovaný extrakt poriadne silná.
K najväčším odberateľom kávy však patria Fíni, ktorí preferujú skôr klasickú praženú a mletú kávu. Ale dobiehajú ich aj Japonci. K čajovému obradu, ktorý je súčasťou japonskej kultúry, pridali aj konzumáciu kávy, ktorú kupujú v špecializovaných obchodoch a doma si pripravujú výbornú kávu na rôzne spôsoby aj vďaka tomu, že v ich domácnostiach nechýbajú tie najmodernejšie elektrické mlynčeky a espressá.

Česi, ale i susedné národy zvyknú píjavať vlastnú verziu tureckej kávy – porciu mletej kávy jednoducho zalejú vriacou vodou.
Pravá turecká káva, tak ako ju pijú skutoční Turci, sa pripravuje v špeciálnej konvici – v džezve. V tejto nádobe sa nechá na jemno pomletá káva, voda i cukor až trikrát zovrieť a potom sa vyleje do šálky. Je to silná a veľmi sladká verzia tohto druhu nápoja.
Pre Grékov predstavuje pitie kávy rituál, silný nápoj si zvyknú dochucovať škoricou, ďumbierom alebo vanilkou.
Maročania to radi ostrejšie, preto si do kávy zvyknú dávať zrnká čierneho korenia.
Brazílčania tento nápoj doslova milujú. A dokazujú to aj frekvenciou konzumácie. V priebehu dňa dokážu vypiť až 10 šáločiek sladkej kávy.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com