S fondánom je torta krajšia
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Už nie krémom zdobená, ale torta s perfektne rovným lesklým povrchom je aktuálna. V posledných rokoch rezonujú v televízii rôzne súťaže o najkrajšiu tortu, ktorej nesmie ako finálna úprava chýbať poťah z marcipánovej alebo z fondánovej zmesi. Nečudo, že podobnú chceme mať my všetci aj na vlastnej oslave. Poradíme, ako si urobiť múčnik s hladkým a navyše s chutným povrchom.

Kvalitný fondán je hebký a vláčny, takže sa dá ľahko rozvaľkať. Táto cukrárenská hmota je vlastne hustý rozvarený cukor, ktorý svoju konečnú konzistenciu získa technikou našľahávania a trenia. Okrem torty ním môžeme poťahovať a zdobiť aj menšie zákusky.

Ako s fondánom pracovať
- Tortu, ktorú sa chystáme poťahovať, treba potrieť maslovým krémom, aby sme zaplnili všetky nerovnosti, a nechať ju niekoľko hodín v chladničke.
- Fondán si na pracovnej doske rozvaľkáme na kruh hrubý pol centimetra. Má byť veľký tak, aby s rezervou pokryl vrch i boky torty. Aby sa hmota pri práci s valčekom nelepila, podsypávame ju práškovým cukrom alebo solamylom.

- Potom vyvaľkaný fondán prenesieme opatrne na tortu (môžeme si pomôcť valčekom, na ktorý plát navinieme) a pomocou plochej stierky s ušami (tzv. žehličky) ho vyrovnáme a popritláčame na vrchu i na bokoch po celom obvode, aby dobre priľahol k podkladu. Odstávajúci okraj odrežeme kolieskovým krájačom alebo odstrihneme nožnicami.
- Vyšší level predstavujú ozdôbky. Z jedlej a formovateľnej hmoty si môžeme vymodelovať figúrky a kvety a formičkami vykrojiť hviezdičky, lístky a iné tvary. A napokon ešte pridať hotové cukrárenské zdobenia – rôzne perličky a snehové vločky.
Rozdiely medzi marcipánom a fondánom

Marcipán – je poťahovacia hmota žltkastej farby, ktorej chuť ovplyvňuje prítomnosť mletých mandlí, čo niekomu môže prekážať. Pri jej príprave treba navyše dávať pozor, aby vysoký obsah mandľovej múčky nespôsobil drobenie a rozpadávanie sa marcipánovej hmoty, čo potom sťažuje dekorovanie zákusku.
Fondán – je modelovacia cukrová hmota sladkej a ničím nerušenej chuti a je čisto biela, preto je ideálna aj na poťahovanie svadobnej torty. Môžeme ho však aj farbiť potravinárskymi farbami alebo prírodnou šťavou z mrkvy či zo špenátu a ochucovať likérom alebo citrónovou šťavou.
Zaujímavý tip
Poťahovacia hmota na tortu sa dá vyrobiť aj z penových cukríkov pre deti typu Marshmallow. Potrebujeme 180 g cukríkov, ktoré v miske spolu s lyžičkou kyseliny citrónovej, s trochou rastlinného tuku Cera a prípadne aj s potravinárskym farbivom vložíme na 2 minúty do mikrovlnnej rúry, pričom niekoľkokrát dvierka otvoríme a zmes premiešame. Potom 200 práškového cukru nasypeme na dosku, na ktorej spracujeme roztopenú hmotu s ďalšími 400 g cukru. Zmes sa nám bude lepšie spracovávať rukami namočenými vo vode.

Dostať aj hotové výrobky
Nemusíme zháňať recepty a trápiť sa vymiešaním marcipánu a varením a šľahaním fondánu. Môžeme si kúpiť hotové výrobky, ktoré prichádzajú práve na trh. Oceníme rýchlosť prípravy i fakt, že aj menej esteticky vydarená torta bude pod bielym či farebným závojom vyzerať dokonale ako od profesionálnej cukrárky. V prípade, že sme nezužitkovali celú hmotu, skladujeme ju v mikroténovom vrecúšku, inak by na povrchu veľmi rýchlo oschla.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com