S bazou čiernou zdravší
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Z bazy, ktorá kvitne na jar a dozrieva na jeseň, profitujeme dvakrát. Liečivé sú rovnako jej kvety a listy, ako jej plody. Vďaka baze môžeme mať zdravšiu krv i silnejší organizmus.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200004135-9e14e9e150/freepik_baza_cierna_1.jpeg?ph=65bad9d253)
Mnohí si teraz v máji na prechádzke v prírode nazbierajú za košík bazových kvetov, aby si pripravili osviežujúci sirup kyslastej chuti, ktorý zmiešaný s vodou výborne uhasí smäd aj v horúčave. Nie všetci však registrujú jeho terapeutické účinky. Kvety bazy totiž obsahujú vitamín C, flavonoidy i organické kyseliny. V odtrhnutých čiernych bobuliach bazy si domov donesieme vitamíny A a C, organické kyseliny, ovocný cukor i silice.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200004137-d12d4d12d6/freepik_baza_cierna_3.jpeg?ph=65bad9d253)
Bazový kvet
Odvar sa používa ako liek proti kašľu, horúčke i silnom zahlienení a zápale horných dutín. Prítomné látky podporujú krvný obeh, zlepšujú pružnosť kapilár, ale i fungovanie mozgu, povzbudzujú detoxikáciu, podporujú potenie a celkovo zvyšujú obranyschopnosť organizmu organizmu. Odvar je močopudný a preto účinný je aj pri liečbe reumy. Kúpele nôh podporujú periférne prekrvenie dolných končatín.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200004139-b4177b4179/freepik_baza_cierna_2.jpeg?ph=65bad9d253)
Bazové plody
Rovnako posilňujú odolnosť proti vírusom a sú dobrým bojovníkom proti prechladnutiu, horúci čaj pomáha zrážať horúčku. Podporuje tiež činnosť slizníc a červeného farbiva v sietnici oka. A navyše zmierňuje reumatické bolesti i migrénu a priaznivo pôsobí na nervy. Z koreňa a kôry sa zvyknú pripravovať silné preháňadlá.
Upozornenie: Plody, ale i koreň a listy obsahujú mierne jedovatý glykozid, ktorý sa však varením odbúra. Prítomné triesloviny pomôžu zachovať napriek tepelnej úprave dostatok vitamínov.
TIP: Z bazových kvetov si môžeme pripraviť aj sladký obed. Hlávky opláchnuté vo vode a vysušené namočíme do palacinkového cesta a vypražené v oleji posypeme práškovým cukrom a škoricou alebo kakaom a posekanými orechmi.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com