Presolili ste polievku alebo omáčku?
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Môže sa to stať aj zdatnejšiemu kuchárovi. Jednoducho sa zamyslí a jedlo presolí. Našťastie existujú finty, ako niektoré zakopnutia pri sporáka napraviť a zvrátiť tak sklamanie z nedeľnej polievky či omáčky.
Ak zistíme, že pokrm je presolený tak, že členom rodiny chutiť určite nebude, skúsme niektorú z fínt, ktoré môžu zážitok z obeda zachrániť.
- Ak ide o vývar či bujón, povarme v ňom 2 vaječné bielky, ktoré absorbujú časť soli. Potom zrazené bielky vylovme alebo polievku radšej preceďme.
- Krémové polievky stačí dochutiť mliekom alebo smotanou. Ak príliš zrednú, tak ich znovu zahustíme trochou múky rozmiešanej v mlieku.
- Dobrou voľbou je aj cukor. Odporúča sa v polievke ponárať lyžicu s kockou cukru dovtedy, kým sa nezačne roztápať a potom to párkrát opakovať, kým cukor nepohltí prebytočnú soľ.
- Soľ výborne absorbuje aj zemiak. Pár ošúpaných celých alebo rozkrájaných zemiakov povarme v polievke asi 15 minút. A potom ich vyberme alebo nechajme ako súčasť invenčnej skladby ingrediencií. Ideálne na tento záchranný krok sú zeleninové a strukovinové polievky.
- Rozpoleným zemiakom bez šupky sa dajú riešiť aj iné presolené pokrmy, napríklad dusené mäsá alebo zeleninu.
- Do omáčky môžeme zemiak nahrubo nastrúhať a po povarení ju precediť. Rovnaký odsoľovací efekt dosiahneme petržlenom, mrkvou či kôrkami chleba, ktoré po získaní ideálnej chuti vždy vyberieme.
- Ak sme omáčku presolili len jemne, postačí rozmiešať žĺtok, lyžičku medu alebo 2 lyžice kyslej smotany.
TIP: Priveľmi slané jedlo môžeme aj nastaviť. To znamená pridať všetky základné ingrediencie, ktoré pokrm objemovo zväčšia a soľ sa vo väčšom množstve rozptýli. Ak sa varia dlhšie, pripravíme jednu menšiu dávku pokrmu osve a jeho dochucovanie poddimenzujeme a napokon všetko spolu zmiešame.
Dobrá rada: Pri ochucovaní pokrmov treba najprv použiť bylinky a cesnak a až potom dosoľovať. A najlepšie nabrať si vždy štipku medzi prsty a posypať jedlo soľou ručne nie soľničkou alebo pomocou lyžičky.