Prečo sú sušené jabĺčka zdravé

16.09.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA     Netreba podceňovať predkov. Nemali síce internet, ale vedeli dobre, čo jesť, aby boli zdraví. Preto neohrdli ovocím. Naopak, bolo súčasťou ich stravovacích zvykov po celý rok. V lete čerstvé, odtrhnuté zo stromu či kríčka, v zime nasušené. Jablkové a hruškové štiepky boli aj súčasťou vianočného stola.

Možno istý čas zapadli trochu do zabudnutia, ale dnes už vysušené kúsky všetkých možných druhov ovocia nechýbajú ani v modernej komore. Vráťme sa však k slovenskej klasike –sušeným jablkám. Prečo ich konzumovať pravidelne?

Scvrknuté zdravíčko

Vysušené ovocné kúsky by plodom v pôvodnom stave čo do príťažlivosti asi nemohli konkurovať, no v obsahu vzácnych látok nezaostávajú za svojím čerstvým bračekom. Je to vlastne odľahčená a redukovaná studnica zdravia, nenáročná na priestor, pretože strate vodnej zložky si aj po vysušení uchováva vlákninu, vitamíny a minerály, hlavne železo, horčík a vápnik. Treba jedine rátať s tým, že pri procese sušenia sa zníži obsah vitamínu C. Vitamín B to však zachráni - podporí činnosť mozgu. Vysoký obsah vlákniny je výbornou prevenciou proti zápche, pretože podporuje činnosť čriev. Okrem chuťového zážitku si tak znižujeme riziko rakoviny hrubého čreva, ale aj ďalších zdravotných ťažkostí tráviaceho systému. Špeciálne sušené jablká sú vhodné aj pre ľudí s citlivým žalúdkom.

Chudnite so štiepkami

Sušené ovocie, obzvlášť jablkové štiepky, je výbornou a zároveň chutnou alternatívou pre všetkých, ktorí chcú zhodiť pár kíl a majú často chuť na sladké. Namiesto mliečnej čokolády alebo gumových medvedíkov si treba dať pár plátkov sušeného ovocia. Obsahuje síce cukry, ale prírodné, najmä fruktózu a glukózu, z ktorých sa nepriberá tak ako z rafinovaného cukru. A prítomnosť špeciálnych enzýmov zabezpečí rýchlejšie rozkladanie tuku. Jedna bežná dávka (25 g) sušených jablkových plátkov obsahuje asi 60 kalórií.

Sušiť treba správne

Lepšie je usušiť si jablkové plátky doma, lebo tie kupované môžu obsahovať konzervačné látky, najmä síru. Vybrať si treba len zdravé plody, nahnité nie sú vôbec vhodné, začínajúci proces hniloby by znehodnotil aj štiepky. Jablká zásadne neošúpeme, lebo šupka obsahuje veľké množstvo vzácnych látok. Pokrájame ich na plátky alebo krížalky a uložíme na rošt. Sušíme ich v profesionálnej sušičke ovocia a zeleniny alebo v rúre vyhriatej na asi 80°C. ak máme k dispozícii skutočne suchú miestnosť, môžeme ich nechať rozložené sušiť len tak na vzduchu. V nevhodnom prostredí by mohli začať plesnivieť.

Viete, že...

  • ... odparením vody, ktorá tvorí asi 30 percent celkovej hmotnosti, získajú štiepky výraznejšiu chuť?
  • ... ak vysušené štiepky uskladníte v dobre uzatvorenej nádobe na tmavom a suchom mieste, vydržia vám celý rok?

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com