Prečo je kuchynská hygiena dôležitá
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Pozor na prvý dojem. Aj vábivo vyzerajúce jedlo na tanieri môže skrývať nepríjemné tajomstvo a nedeľný obed sa potom skončí utrpením v kúpeľni alebo návštevou pohotovosti. Zdravé potraviny nemusia byť reálne zdravé, ak sa v nich usídlili baktérie, nositelia niektorého z infekčných ochorení tráviaceho traktu. Našťastie, máme tu už desaťročia k dispozícii jeden ohromný vynález – chladničku. Ale treba sa držať aj ďalších dôležitých zásad pri manipulácii s jedlom.

Pocit nevoľnosti, zvracanie, mdloby až ochorenia ohrozujúce život - následky otravy z potravín môžu byť skutočne závažné. Preto je dôležité, aby sme v kuchyni nedali šancu baktériám sa rozmnožovať. Ich tvorbu podporuje najmä letná horúčava, ktorá chutne pripravený šalát alebo kuracie ražniči robí nepožívateľnými. Ale ani vo zvyšok roka nemôžeme mať istotu, obzvlášť vo vykúrených interiéroch. Najviac sa kazí mäso, mlieko alebo vaječné jedlá, pretože baktérie potrebujú pre množenie práve bielkoviny. A tento proces sa deje už pri 20 až 25 stupňoch, čo je bežná izbová teplota. Ako teda vyzerá správna kuchynská hygiena, ktorou úspešne bojujeme proti baktériám?
Jedlo uskladňujme v chlade
Sú šaláty, dresingy a marinované mäso už dokonale pripravené, ale hostia zatiaľ chýbajú? Veľká chyba. Snaživí hostitelia, ktorí svoje pochúťky nechajú naaranžované na stole dlho pred začiatkom večierka, hazardujú so zdravím svojich hostí, najmä, ak maškrty zostávajú neprikryté. Do jedla sa dostanú baktérie zo vzduchu a začnú sa rozmnožovať. Je lepšie uložiť ich do chladničky s ideálnou teplotou 2 až 4 stupne. Chlad síce mikroorganizmy nezabíja, ale utlmí ich schopnosť množiť sa. Priestor tohto chladiaceho monštra by sa však mal pravidelne čistiť. Inak sa môže na jednom centimetri štvorcom nazbierať až 10 miliónov baktérií.
Potraviny majú byť uložené oddelene
V prvom rade sa odporúča skladovať mäso, hydinu a ryby oddelene od šalátu, zeleniny a ovocia, aby sme zabránili prenosu baktérií z jedného druhu potravín na druhý. Príklad za všetky: ak si v hornej poličke chladničky uložíme naporcovaný kus mäsa, môže sa stať, že kvapky zo stečenej vody z baliacej fólie sa ocitnú na zelenine uskladnenej o poschodie nižšie a baktérie z mäsa sa tak prenesú aj na túto potravinu.

Nože treba meniť
Striktné dodržiavanie podobných zásad oddeľovania neplatí len pre chladničku. Opatrní musíme byť aj v súvislosti s pracovnými pomôckami, ako sú dosky na krájanie a nože. Po príprave mäsa a hydine musíme nôž umyť a až potom ním rozrezať rajčiak do šalátu. Múdrejšie je však zobrať si iný. Tak najskôr zabránime krížovej kontaminácii.
Drevené dosky na krájanie radšej nie
Podobné je to u podkladov, na ktorých porcujeme potraviny. Najlepšie je upravovať mäso a zeleninu na rôznych doskách. Eventuálne škrabance, vrypy a pukliny v dreve sú ideálnym hniezdom baktérií. Navyše drevo pri umývaní pohlcuje viac vody a dlhšie udržuje vlhkosť. Vhodnejšie sú hladké a vode odolné plastové dosky. Vo veľkých profesionálnych kuchyniach sú napríklad tie drevené úplne zakázané. No ideálnym prostredím pre baktérie sú aj vlhké kuchynské utierky a mokré špongie. Handra na umývanie môže obsahovať až 4 milióny zárodkov. Po umývaní riadu preto radšej špongiu a špeciálne pomôcky vyperme v horúcej vode a do sucha vyžmýkajme.

Ako sa dajú eliminovať zdroje infekcií?
- namiesto drevených zvoľme umelohmotné dosky
- na mäso a zeleninu používajme rôzne nože a ostatné pomôcky
- potraviny, ktoré sa ľahko kazia, uložme okamžite do chladničky
- mäso, zeleninu a ovocie uskladňujme v chladničke oddelene
- chladničku pravidelne čistime
- špongie a utierky na umývanie vždy vyperme a nechajme uschnúť
- pre varením si ruky vždy umyjeme
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com