Pravá citronáda

10.06.2025

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    V lete padne dobre pohár vychladenej citronády, ktorá zahasí smäd a výborne osvieži. Ako ju pripraviť?

Každý si predstavuje, že stačí do vody vytlačiť polovicu citrónu, zamiešať lyžičku cukru a podávať s pár kockami ľadu. Tradičná citronáda si však vyžaduje špecifickú receptúru.

  • Na liter citronády potrebujeme 6 citrónov a asi 100 g kryštálového cukru.
  • Výraznejšiu citrónovú chuť získame pomocou kôry. Ošúpeme ju z citrónov a necháme vo vriacej vode asi minútu blanšírovať.
  • Potom ju asi 20 minút varíme v pol litri vody spolu s cukrom na malom ohni.
  • Po precedení necháme ochutenú vodu vychladnúť a potom ju prelejeme do nádoby s označením objemu, aby sme mohli odmerať presný liter.
  • Nakoniec prilejeme citrónovú šťavu vytlačenú zo všetkých citrónov a vodu do celkového množstva jedného litra nápoja.
  • Podávame s ľadom a slamkou a môžeme pridať aj koliesko citrónu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com