Pečené kurča na slanine

04.05.2025

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Kurča so slaninou najprv dusíme a potom dopečieme.

Ingrediencie:

  • 1 kurča 
  • soľ 
  • 100 g údenej slaniny 
  • rasca 
  • postrúhaná citrónová kôra 
  • 50 g masla
  • olej na vymastenie pekáča

Príprava:

Kurča umyjeme, osušíme , osolíme zvonku i zvnútra a necháme pár hodín na chladnom mieste odležať. Slaninu pokrájame na tenké plátky, ktorými poprepichujeme prsia i stehná. Jenskú misu vymastíme olejom a vložíme do nej kurča chrbtom nadol. Potom ho posypeme rascou a citrónovou kôrou, poukladáme naň kúsky masla, podlejeme kuracím vývarom a prikryté v rúre udusíme. Počas dusenia ho párkrát polejeme vlastnou šťavou. Keď je mäso mäkké, slaninu odstránime a kurča dopečieme odokryté dočervena. Podávame s ryžou a so zeleninovým šalátom alebo s kompótom.