Neoschnú, nesplesnivejú...

08.02.2024

VARENIE – SKLADOVANIE - RUBRIKA    Potraviny podliehajú skaze. A mnohé veľmi rýchlo, najmä, ak ich správne neuskladníme. Viete, kam v chladničke umiestniť zeleninu a kam varené jedlo či ako uložiť čerstvé ovocie?

  • Ako zachrániť zvädnutú petržlenovú vňať? Stačí ju položiť do hlbokého taniera, pokropiť vodou, prikryť druhým tanierom a opäť bude čerstvá. Tejto nepríjemnosti môžeme predchádzať, ak čerstvo zakúpenú vňať zabalíme do vlhkých kuchynských utierok a balíček uložíme v chladničke do zásuvky na zeleninu.
  • Ak pridáme do horčice trochu soli a dobre ju zamiešame, tento trik zabráni vyschnutiu obľúbenej pochutiny.
  • Škvarky odkladáme natlačené v porcelánovej alebo smaltovanej nádobe zaliate masťou, prikryté celofánom a umiestnené v tmavej a chladnej miestnosti.
  • Banány do chladničky nepatria, pretože pri nízkej teplote začnú hnednúť. Lepšie je ich zavesiť v komore špičkou smerom dolu.
  • Ak do oleja prisypeme štipku soli, zostane riedky a priezračný.
  • Dostali ste čerstvé vyčistené ryby od kamaráta a do víkendu chýba pol týždňa? Nevadí. Vložte ich do nádoby trochu osolenej a prikrytej vlhkým čistým kusom plátna a určite vydržia.
  • Rozčuľuje vás, že aj v chladničke váš obľúbený syr začne o pár dní chytať pleseň? Skúste k nemu priložiť kocku cukru.
  • Ak chcete mať malé plody ako maliny či jahody aj po rozmrazení pevné, skúste ich ešte zmrznuté porozkladať na kuchynskej utierke.
  • Aby nám hrozno nesplesnivelo, v chladničke ho uložíme v cedidle. Cez jeho dierky bude prúdiť vzduch a ovocie vydrží čerstvé niekoľko dní.
  • Ak je kysnutých buchiet plný plech, ťažko sa zjedia v deň pečenia. Aby vydržali chutné aj v nasledujúcich, stačí ich potrieť vodou, ktorú zmiešame s cukrom a rumom.
  • Nalúpali ste priveľa cesnakových strúčikov. Ak si ich chcete zachovať čerstvé do budúceho varenia, dajte ich do pohárika alebo malej mištičky a zalejte olejom.
  • Mletá káva má kratšiu trvanlivosť ako zrnková. Ak už otvorené vrecúško uložíme do chladničky, zachová svoju typickú arómu.
  • Cukor je dobrým pomocníkom. Stačí pár kociek vložiť do vzduchotesnej nádoby so syrom či koláčmi, ktoré potom neplesnivejú ani nevyschýnajú.
  • Syr zostane svieži v chladničke dlhšie, ak ho uložíme v kúsku čistého plátna, ktoré sme namočili v slanej vode a dobre vyžmýkali.
  • Ako vykúzliť z kúska staršieho zoschnutého syra čerstvý? Zachrániť ho môže jedine mlieko, v ktorom ho necháme namočený niekoľko hodín. Získa svoju pôvodnú vláčnosť a chuť mu zostane.
  • Ak nám zostane trochu nevyužitej smotany v kelímku, radšej ju zamrazme, v chladničke by dlho nevydržala. Treba ju však naliať do formičky na ľad a keď potrebujeme ochutiť a zjemniť omáčku, jednoducho do nej vložíme 1 až 2 kocky zamrazenej smotany.
  • Aj zvädnutú zeleninu či petržlenovú vňať môžeme zachrániť. Pozviechajú sa, ak ich dáme do vody obohatenej o zmes minerálnych solí, ktorú kúpime v lekárni alebo aj v niektorých drogériách.
  • Pozor na zemiaky s klíčkami, tie totiž obsahujú jedovatú látku solanín. Takéto plody zásadne ošúpeme, a nevaríme ich v šupke.
  • Citrón po rozkrojení nevystavujme dlho na vzduchu, pretože rýchlo oschne. Vždy ho preto kladieme na tanierik narezanou stranou smerom dolu.
  • Hnedý cukor zvykne stvrdnúť a ťažko sa s ním potom manipuluje. Sypkú konzistenciu mu pomôže zachovať pár kúskov pomarančovej kôry, obe ingrediencie však musia byť uväznené v natesno zavretej nádobe.
  • Búrske oriešky by sme mali skonzumovať čo najrýchlejšie. Ak na ne dlhšie zabudneme, časom zožltnú a nebudú nám ani chutiť.
  • Vysychaniu syra zabránime umiestnením v plastovej nádobe, do ktorej vložíme pár kociek cukru.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com