Nenápadný petržlen posilní i uzdraví
VARENIE - POTRAVINY Petržlen vkladáme najčastejšie pre dokonalú chuť do mäsového vývaru, ale má aj širšie využitie a je dokonca veľmi zdravý, hoci napríklad Taliani týmto druhom zeleniny dnes úplne opovrhujú s výnimkou petržlenovej vňate ako koreniny s výnimočnou arómou.
Pôvod
Petržlen pochádza zo Stredomoria a starí Rimania si ho cenili ako pre jeho liečivé i posilňujúce účinky. Podávali ho napríklad pred bojom gladiátorom, pretože verili, že znásobí veľkosť ich svalov i odvahu. Je to už dávno, čo sa táto vcelku odolná potravina nenáročná na pestovanie udomácnila aj u nás a stala sa prirodzenou súčasťou štýlu varenia v slovenskej kuchyni. Najväčšími pestovateľmi v súčasnosti sú Francúzsko a Holandsko.
Prínos pre zdravie
Surový petržlen patrí medzi nutrične bohaté potraviny. Má diuretické účinky čiže pomáha zbavovať organizmus prebytočných tekutín, preto sa používa pri liečení dny a nedostatočnej činnosti pečene. Vysoký obsah železa a kyseliny listovej ho predurčuje na odstraňovanie problémov chudokrvnosti. Už 250 g petržlenu a petržlenovej vňate denne zlepší situáciu tvorby červených krviniek v organizme. Je zároveň výborným zdrojom vápnika, takže by ho mal konzumovať ten, kto neobľubuje mlieko a mliečne výrobky. Prítomnosť antioxidačného vitamínu C dáva petržlenu ešte ďalší rozmer - znižuje totiž riziko vzniku rakoviny, chorôb srdca, mŕtvice a sivého zákalu.
Skladovanie
Existujú dva druhy petržlenu – záhradný a kučeravý, oba obsahujú minerály i vitamíny, len prvý z nich s plochými listami má chuť i arómu výraznejšie. Petržlen skladujeme rovnako ako ostatné druhy koreňovej zeleniny v chladničke, ak máme záhradku, po sezóne vydržia korene petržlenu v chladnej pivnici mesiace. Petržlenovú vňať uložme zabalenú do chladničky alebo si ju pri väčšom množstve môžeme po častiach zamraziť.
Využitie v kuchyni
Používa sa do zeleninových polievok, na ochutenie omáčok k mäsu i hubových pokrmov, ale aj v studenej kuchyni. Je vhodný do šalátov a petržlenová vňať býva súčasťou obložených chlebíčkov a mís so syrmi a údeninami. Vňať posekáme až tesne pred podávaním, aby si zachovala svoju chuť a arómu.
Možno neviete, že...
- ...viazanička petržlenovej vňate obsahuje toľko vitamínu C ako pol kilogramu pomarančov.
- ...petržlen je síce bohatým zdrojom kyseliny listovej, látky dôležitej pre tehotnú ženu, zároveň by však budúca mamička nemala denne skonzumovať viac ako 15 g petržlenu, pretože by mohol vyvolať nežiaduce sťahy maternice. Dojčiacim ženám môže zvýšená konzumácia petržlenu znížiť tvorbu mlieka.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com