Kvety na tanieri
VARENIE - POTRAVINY Lupienkami z kvetov či celými kvetnými hlávkami sa zvykli dekorovať torty a dezerty odjakživa. No niektoré si môžeme napichnúť pokojne na vidličku a skonzumovať. Dôvodom nie je gurmánsky rozmar, ale množstvo vitamínov, hlavne A a C, i minerálov, ktoré kvety obsahujú.

Kvety sú použiteľné v kuchyni na viacero spôsobov. Už dávno sa nimi v sušenej podobe korenili mäsové jedlá. Výborné sú ak kvetinové výluhy v octe a v oleji, ktoré sa pridávajú do šalátových zálievok. A k obľúbeným patria kandizované kvetné lupienky, ktoré chutia ako noblesné cukrovinky k zmrzlinovým a krémovým dezertom.
Základné podmienky pre konzumáciu
- kvety nesmú byť ošetrované pesticídmi, najlepšie je preto spoliehať sa na vlastne vypestované rastliny
- trháme ich ráno, keď sú svieže a hlávky sa iba začínajú otvárať
- okvetné lístky pred jedením ponoríme do studenej vody a osušíme
- môžeme ich aj zamraziť, aby sme mali tieto zdroje vitamínov k dispozícii aj po sezóne kvitnutia

Vhodné kombinácie
- fialky sa hodia výborne k ryži, k nápojom, dezertom a k sorbetom, môžeme ich aj kandizovať
- ruže vylepšia šľahačku a zákusky, najmä karamelové a punčové, ale sú použiteľné aj pri príprave želatín a sladkých nátierok
- zlaté hlávky nechtíka ochutia i sfarbia polievky, nátierky a cestoviny

- modré kvety boráka lekárskeho, ktoré pripomínajú chuťovo uhorky, majú miesto v šalátoch, v studenej polievke alebo v chladenej limonáde
- kvety kapucínky ideálne sfarbia i dochutia zeleninové šaláty alebo syrový tanier
- do šalátov sa hodí aj ďatelina
- lístky púpavových kvetov pridávame do ryže a omáčok, ale môžu sa nakladať aj do vína či octu
- citrusová chuť levanduľových kvetov sa zvýrazní v zmrzline, v čokoláde, v mäsových jedlách, ale aj v pohári so šampanským
- klinčeky i karafiáty ozvláštnia ovocné želé a vychutnáme si ich aj v pohári bieleho vína
- farebné lupienky rôznych kvetov alebo drobné ružičky či fialky môžeme vložiť do formy na ľad a zamrazené ich vkladať do pohárov s chladenými nápojmi alebo do misiek s ovocným šalátom
Tip na teplú pochúťku
Niektoré druhy záhradnej okrasy sú vhodné ako hlavná ingrediencia aj na prípravu netradičného obeda alebo večere. Kvety tekvice môžeme dokonca vypražiť v cestíčku alebo upiecť naplnené plnkou. A žlté púpavy opražené na masle pripomínajú podobne upravené šampiňóny.

Pozor na konvalinku či hortenziu
Iným druhom kvetov sa treba opačne vyhnúť, pretože obsahuje jedovaté látky. Na tanieri nemá čo hľadať narcis, azalka, konvalinka, ľalia či hortenzia. A aj jedlé kvety ako púpava a ďatelina môžu spôsobiť komplikácie alergikom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com