Kráľovská špargľa hodná svojho mena
VARENIE - POTRAVINY Špargľu si ľudstvo doprialo už v dobe 3000 rokov pred naším letopočtom, napriek tomu sa v slovenskej kuchyni neudomácnila tak ako kapusta či zemiaky. Najvyšší čas ten stratený čas dohnať. Dôvodom je okrem lahodnej chuti aj priaznivý účinok na zdravie.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200004023-b9cf0b9cf2/freepik_kralovska_spargla_1.jpeg?ph=65bad9d253)
Pôvod
Radi ju konzumovali už starí Egypťania i Rimania, vraj nielen pre príťažlivú chuť, ale aj pre povesť afrodiziaka a omladzovacieho prostriedku. Po páde Rímskej ríše sa na špargľu pri varení trochu zabudlo, kým ju nezačali pestovať v 15. storočí francúzski mnísi v kláštoroch. A Ludvík XIV. si ju obľúbil až tak, že dal pre potreby kráľovského dvora vybudovať niekoľko skleníkov špeciálne na pestovanie tejto zeleniny. V 16. storočí si našla miesto aj v anglickej kuchyni a čoskoro aj v nemeckej. Amerika mala tú česť až v polovici 19. storočia. Špargli sa dnes darí na celom území Európy, Veľkej Británie, južnej Škandinávie i v strednej Ázii a na juhu Sibíri. A pestuje sa aj na Novom Zélande a v Severnej Amerike. Poznáme asi 20 odrôd, ale v základe špargľu delíme na zelenú, bielu a fialovú.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200004025-ce1cdce1cf/freepik_kralovska_spargla_2.jpeg?ph=65bad9d253)
Prínos pre zdravie
Špargľa má priaznivé účinky na obličky, srdce, pečeň i pľúca, navyše znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu. Pôsobí protizápalovo i protistresovo a pomáha odvodňovať organizmus a zbavovať ho škodlivých látok. Zlepšuje kvalitu kože, vlasov i nechtov a odporúča sa ľuďom s kožnými problémami i diabetikom. Táto zelenina obsahuje vitamín E a C i vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, železo, draslík a vlákninu, ale zároveň má málo kalórií, preto si ju možno dopriať aj pri snahe zredukovať hmotnosť. Najvyšší obsah vitamínu C má zelená špargľa, fialová má korenistú chuť a biela je najlahodnejšia. A informácie o špargli ako o afrodiziakum nebudú fámou, lebo aj lekári odporúčajú konzumovať túto zeleninu mužom na podporu potencie.
Skladovanie
Ako rozoznáte, či nie sú stonky už staré a zvädnuté? Treba skúsiť trieť o seba dva kúsky. Ak vydávajú vŕzgavý zvuk, sú čerstvé, lebo obsahujú dostatok vody. Bielu špargľu ukladáme do chladničky zabalenú do vlhkej utierky, aby vydržala. Zelenú odrodu treba dať do pohára s vodou. V každom prípade netreba kupovať ani pri akciovej cene veľké množstvo, špargľa totiž rýchlo podlieha skaze. Očistiť biele stonky môžeme aj škrabkou na zemiaky a odspodu z nej zrežeme celú drevnatú časť, ktorá by bola aj tak horká. Správne sa má variť v úzkom a vysokom hrnci postojačky, ale ešte dôležitejšie je dodržať dobu varenia – 7 až 10 minút podľa hrúbky stoniek.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200004027-637dc637de/freepik_kralovska_spargla_3.jpeg?ph=65bad9d253)
Využitie v kuchyni
Hoci sa tento druh zeleniny považuje za delikatesu a označuje sa za kráľovskú, nepotrebujeme náročné receptúry na jej prípravu. Chuť a konzistencia špargľových stoniek je tak výnimočná, že si na nej pochutnáte len tak podusenej alebo uvarenej v pare. Zelená je vraj najlepšia obalená v plátku slaniny a opečená na panvici a variť ju treba zásadne v osolenej vode s troškou citrónovej šťavy, aby si zachovala peknú zelenú farbu. Biela je vhodná na prípravu polievok, omáčok a zapekaných pokrmov alebo ako príloha. V takom prípade ju treba krátko opiecť na masle.
Poznámka: Špargľu treba konzumovať čerstvo uvarenú, pri zohrievaní sa výrazne zvyšuje hladina dusičnanov. Táto zelenina zvyšuje hladinu kyselinu močovej, preto nie je vhodná pre pacientov s dnou.