Klíčky plné zdravia
ZELENÝ DOMOV - VITAMÍNY Z ČREPNÍKA Konzumácia výhonkov a klíčkov nepatrí len do kategórie vegetariánskych pochúťok. Na týchto zdrojoch vitamínov si zvykli pomaškrtiť aj Feničania a obyvatelia starej Číny. A živiť sa naklíčenými semenami zvykli aj námorníci v minulých storočiach, aby sa pre nedostatok iných vitamínových zdrojov vyhli skorbutu, ktorý mohol skončiť aj smrťou.
V čase klíčenia dochádza v semienkach k zaujímavým chemickým procesom. Škroby sa premieňajú na cukry a v čerstvých výhonkoch sa sústreďuje obrovský potenciál vzácnych látok, či už bielkovín, vitamínov, minerálov či enzýmov, ale i balastných látok a vlákniny. Ich konzumáciou si človek posilňuje obranyschopnosť organizmu a zlepšuje si metabolizmus i trávenie.
Ako na to?
Na klíčenie sú vhodné strukoviny, obilniny a rôzne semienka. Môžeme siahnuť po šošovici, hrachu, fazuli, sóji, jačmeni, žite, ovse, pšenici alebo sa rozhodnúť pre sezam, tekvicové semiačka, semená brokolice, tekvice či reďkovky, prípadne zrná kukurice. Semená najprv namočíme vo vode a necháme ich pučať asi 12 hodín, potom ich scedíme a riadne prepláchneme. Takto ich vlastne umyjeme a zároveň sa vyplavia látky, ktorá zabraňujú klíčeniu. Zliatu vodu si však odložme, výborne sa bude hodiť na zalievanie izbových rastlín. Suché semená, ktoré absorbovaním vody trochu zmäknú, potom umiestnime do menších nádob a uložíme na tmavé miesto s teplotou teplotu okolo 22°C, môže to byť aj v blízkosti tepelného zdroja. Semená by mali mať vytvorené vlhké podmienky, ale nesmú byť už namočené vo vrstve vody, mohla sa v nich začať šíriť pleseň. Preto ich treba uložiť na nejaký sací materiál, či už bavlnenú handričku alebo buničinu.
Obrňte sa trpezlivosťou
Asi po troch dňoch misku či nádobu s klíčiacimi semenami preložíme na svetlejšie miesto, nie však tam, kde priamo dopadajú slnečné lúče. Klíčky sa ukážu už do 4 dní, na väčšie potrebujeme asi týždeň. Semená však môžeme nechať klíčiť aj v zaváracích pohároch, ktoré zakryjeme plátnom alebo gázou. V tom prípade ich asi 3-krát denne treba preplachovať, aby sa v nich nerozmnožili škodlivé mikroorganizmy. Hotové naklíčené semená treba čo najskôr skonzumovať alebo ich uložiť do chladničky v uzavretej plastovej nádobe.
Na čo sa hodia
Takto získané, z hľadiska zdravia cenné, naklíčené semená sú chrumkavé a sladké a môžeme ich jesť v surovom stave ako súčasť zeleninových šalátov či nátierok. Ale môžeme nimi aj posypať polievku, zemiaky či ryžu servírovanú na tanieri či ich rozmixovať v zeleninovej šťave. Naklíčené obilniny sú najskôr vhodné do zmesí müsli, do jogurtov, do obilných kaší a ovocných šalátov.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com