Jogurt posilní imunitu
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Jogurt je starovekou tisícročnou potravinou, ktorú v posledných desaťročia zažíva svoj veľký comeback. Dôvodom je priaznivý vplyv na zdravie človeka, ale aj nízka kalorická hodnota a na druhej strane vysoká nutričná hodnota. Pravidelne ho konzumovať treba počas celého roka, no o to viac teraz na jeseň, keď by mal byť imunitný systém dostatočne odolný voči vírusom a baktériám.

Jogurt je ľahko stráviteľný a akceptovateľný aj pre ľudí, ktorí nemajú radi mlieko. Vyrába sa zo zrazeného mlieka, do ktorého sa pridá mliečny zákvas, živé bakteriálne kultúry prospešné ľudskému zdraviu. Odporúča sa preto zaradiť ho do dennej zostavy jedál rekonvalescentom po dobratí antibiotík, ktoré likvidujú okrem zlých baktérií bez rozdielu aj tie dobré. Mliečne kvasené výrobky dokážu stratu vyrovnať. Zmysel má jesť ho pravidelne aj pri prvých príznakoch infekcie. A jogurt pomáha riešiť aj ďalšie zdravotné ťažkosti. Darí sa mu...

- ...starať sa o dobrý stav kostí a zubov, pretože obsahuje vápnik
- ...bojovať proti osteoporóze, pretože má vysoký obsah vitamínu D, ktorý pomáha vstrebávať vápnik
- ...regenerovať črevnú flóru a tým zlepšovať nielen funkčnosť čriev, ale aj obranyschopnosť organizmu
- ...brániť vzniku vredov v tráviacej sústave
- ...urýchľovať zotavenie po hnačke
- ...potláčať zápaly slizníc a močového mechúra či močových ciest
Jogurt medzinárodne
Jogurt patrí k druhu potravín, ktoré konzumujú viaceré národy približne tri tisícročia, v minulosti ho považovali za potravu bohov. Dodnes mu prisudzujú výnimočné vlastnosti ako garantovi zdravia a dlhovekosti. Tvrdia to o jogurte Gréci, Bulhari i Gruzínci, v kuchyni týchto národov má jogurt dôležité miesto. Najbližšie k jogurtu majú nápoje pripravené z kyslého mlieka. Kefír má pôvod na Kaukaze a poznajú ho v rôznych verziách aj obyvatelia Ázie. V Nórsku sa nazýva kaelder, v Arménsku mazoum a na Islande skyr. Z vykvaseného kobylieho mlieka pripravujú Mongoli i Rusi kumys a v Turecku nápoj airag. Všetko zdravé nápoje, ktoré sa pre obsah živých mikroorganizmov považujú za potravinu s priaznivými účinkami na organizmus.

Poznámka: Pri kúpe jogurtu si treba všímať dátum výroby. Aj výrobky s predĺženou trvanlivosťou ku koncu doby záruky už neobsahujú takmer žiadne živé kultúry, ktoré si najväčšou devízou tejto potraviny. Zničíme ich úspešne aj v prípade, keď jogurt zahrievame.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com