Hus pečená podľa šéfkuchára
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Ledva, čo sme sa vrátili z dovolenky, a už nás popri ceste núkajú tohoročným burčiakom. O tom, že čas vinobrania je tu, niet žiadnych pochýb. Keď už začne rozvoniavať pečená husacinka, všetci vedia, že nastal čas hodovania.
Najmä v Slovenskom Grobe by vedeli rozprávať, koľko zákazníkov sa vystrieda od začiatku septembra v ich známych reštauračných zariadeniach, ktoré ponúkajú okrem pečenej husacinky aj husaciu pečeň a lokše. Tak sa patrí na správne husacie hody. Môžeme si to však skúsiť aj doma. Pripomeňme si, ako postupovať, aby sme sa dopracovali ku skutočne chutnej hostine s jesennou atmosférou.
- Hus najprv precízne očistíme, nasolíme poriadne zvnútra i zvonku a necháme 12 hodín ležať v chlade.
- Pred pečením je dobré hus umyť mliekom a do keramického pekáča ju umiestnime prsiami smerom dole. Popicháme vidličkou, podlejeme vodou a dovnútra husi umiestnime pár rozkrojených jabĺk pre lepšiu chuť. V niektorých kuchyniach sa používajú aj pomaranče.
- Šťavnatosť a krehkosť mäsa dosiahneme pomalým pečením. Hus pečieme pri teplote 150°C, takže budeme potrebovať asi 3 hodiny.
- V priebehu pečenia ju polievame šťavou a niekoľkokrát ju môžeme potrieť smotanou. Občas zlejme aj časť Masť, ktorá sa z husi vytopí, občas zlejeme (vyberieme do misky pomocou žufanky), po stuhnutí bude výborná na chlebík. Alebo ju použijeme na prípravu husacej pečene.
- Spočiatku necháme pekáč zakrytý vrchnákom, po hodine ho zložíme. A po ďalšej hodine hus obrátime, aby sa do tmava opiekla aj vrchná časť hrudníka.
- Posledných 10 minút treba teplotu zvýšiť na 200°C, takto bude koža správne chrumkavá.
Pripraviť husaciu pečeň...
... je čertovsky jednoduché. K skutočnej pochúťke potrebujeme dve ingrediencie – husaciu pečeň a husaciu masť. Masť si v panvici dobre zohrejeme a potom tam vložíme celú pečeň, ktorú opečieme krátko po všetkých stranách. Hotová je vtedy, keď po vpichnutí do stredu nevyteká žiadna krv. Pečeň vyberieme, potom ju osolíme a okoreníme a podávame v troche masti s chlebom alebo s lokšami.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com