Grog i bombardino pre chladné dni
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Proti chladu máme rôzne zbrane. Rozžeravený radiátor alebo niekoľko vrstiev oblečenia, no i teplé nápoje, ktoré vedia zohriať aj zvnútra. Okrem klasického vareného vína či horúceho čaju si môžeme dať grog. Ako ho pripraviť?
Základom pravého grogu je rum, preto ho ponúkame len v spoločnosti dospelých ľudí, deťom treba pripraviť horúcu čokoládu alebo ovocný čaj s medom a citrónom, prípadne s kúskami ovocia. Príprava grogu je jednoduchá. Do pevného pohára s hrubším sklom dáme asi 4 cl rumu, koliesko citrónu a 3 kocky cukru. Napokon obsah pohára doplníme vriacou vodou. Napokon zamiešame a môžeme pomaly popíjať.
Talianske bombardino...
... je obľúbeným zimným nápojom v tejto krajine. Základom je vaječný koňak, mlieko a whisky. Je to síce kalorická bomba s dostatočnou dávkou alkoholu, ale občas si ju predsa môžeme dopriať. Ponúkame základný recept. V hrnci necháme zohriať pol litra mlieka, musí byť teplé, ale nesmie vrieť. Potom vlejeme pol litra vaječného koňaku a 250 ml whisky a ešte chvíľu na menšom ohni varíme, nápoj opäť nesmie kypieť. Horúci nalievame do pohárov s hrubším sklom. Najlepšie je podávať ho aj s porciou šľahačky. Mimoriadne lahodná verzia.
Z histórie grogu
Tento nápoj sa narodil priamo na lodi na dlhých námorných cestách. Je známe, že námorníci dostávali pravidelný príjem pôvodne karibského alkoholu z cukrovej trstiny. No vďaka výdatnej konzumácie čistého alkoholu sa posádky opili, čo spôsobovalo rôzne ťažkosti na obmedzenom priestore. Anglický viceadmirál Edmont Vernon preto v roku 1740 nariadil podávať námorníkom rum riedený horúcou vodou, ktorý sa neskôr ešte dochucoval citrónom a cukrom. A pretože tento lodný kapitán zvykol nosiť plášť z grogrénu, hrubej vlnenej látky, tomuto nápoj napokon prischol názov grog. Najprv sa popíjal hojne najmä vo Veľkej Británii, v 19. storočí zachutil aj Nemcom a postupne ostatným národom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com