Dajte si banánové smoothie, neobanujete!
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Vlastne nielen banánový nektár, chutný a zdravý je nápoj z akékoľvek prírodného vitamínového zdroja. Možno aj vy ste si zvykli vytlačiť čerstvo vytlačenú šťavu a začať deň porciou tekutých vitamínov. Alebo ešte životaschopnejším smoothie, ovocným či zeleninovým nektárom s kúskami drene a šupky.

Smoothie je doslova energetickou bombou pre organizmus. Hustý nápoj hladkej konzistencie pomôže zobudiť organizmus a naštartovať ho k plnej výkonnosti. Pohár plný vitamínov a minerálov posilní každého pri celodenných aktivitách ako fyzických tak duševných. Smoothie si dokáže pripraviť každý sám, nie je to žiadna veľká veda. Napriek tomu sa odporúča držať sa niekoľkých zásad.

- Používajte kvalitný mixér, aby ste aj pevnejšie časti ovocia či zeleniny pomleli na kašovitú masu.
- Zvoľte si vhodný tekutý základ, ktorým môže byť ovocná šťava, kravské či sójové mlieko, nízkotučný riedky jogurt, cmar alebo kefír.
- Po pridaní pokrájaných kúskov ovocia a zeleniny mixujte najprv pomalými otáčkami, až potom rotáciu zrýchlite.
- Poslednou bodkou pred konzumáciou či podávaní hosťom sú kúsky alebo bobule ovocia, prípade zeleninových smoothie bylinkové vňate.
Pri redukčnej diéte
Zeleninové smoothie je ideálnou súčasťou odtučňovacej diéty, pretože zasýti a dodá telu potrebné živiny. Môžete ho pokojne vymeniť za obed. A vyhovuje aj ľuďom, ktorým konzumácia surovej zeleniny ako ťažšie stráviteľnej potravy spôsobuje žalúdočné ťažkosti. Nič však netreba preháňať. Odborníci tvrdia, jeden pohár smoothie s objemom 300 až 400 ml za deň úplne stačí!

Zdravší z jarnej zeleniny a ovocia
Teraz na jar dozrievajú viaceré zdroje vitamínov, ktoré by sa mali pridávať do kombinovaných smoothie. Dokonca si môže každý namiešať elixír, ktorý mu pomôže riešiť rôzne zdravotné ťažkosti.
Reďkovka – je zdrojom magnézia a jódu, zlepšuje trávenie, vylučovanie sekrétov i vykašliavanie, je dobré ju pridať do jedálnička ľuďom, ktorí majú zápaly kĺbov, reumu, pľúcne ochorenia, katar dýchacích ciest, nechuť k jedlu, dysfunkciu pečene, žlčové kamene a ťažkosti s črevami.
Mladá cibuľka – obsahuje veľa vitamínu C i vitamíny skupiny B, podporuje imunitu, chráni pred baktériami a blahodarne pôsobí na pokožku, pre prítomnosť antioxidantov je prevenciou proti rakovine, znižuje krvný tlak a zlepšuje krvotvorbu.
Hrášok - je bohatým zdrojom proteínov, železa, zinku, kyseliny listovej, vitamínu C, karoténu a hlavne vitamínu B1, vďaka ktorému dobre spíme, chutí nám jesť a máme dobrú náladu.

Medvedí cesnak – obsahuje účinné látky, ktoré bránia kôrnateniu ciev a vysokému krvnému tlaku, podporujú hojenie rán, tlmia bolesť spôsobenú zápalom, liečia kožné lišaje a zlepšujú pamäť.
Jahody – dodávajú organizmu veľa železa a mangánu, čo je výborné pre kosti, nervy, krv i mozog, betakarotén a vitamíny skupiny B, ktoré vytvárajú dobrý obranný štít pred vírusmi a baktériami, prítomný pektín ako vláknina zase úspešne bojuje so zápchou, mimoriadne vhodné ovocie pre pacientov s dnou a reumou.
Čerešne - sú balzamom pre tráviaci systém, pomáhajú odstraňovať zápchu, čistia pečeň i obličky, zbavujú telo toxínov a pomáhajú pri redukcii hmotnosti.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com