Čo robiť v prípade akútnej pankreatitídy?
ZDRAVIE A KRÁSA - PRVÁ POMOC Jarné sviatky sú príležitosťou pre konzumáciu ťažšie stráviteľných jedál. Počas veľkonočného pondelka si dožičíme chutné údené, majonézový šalát, plno vaječných maškŕt i krémové zákusky.

To všetko je riadne sústo aj pre vycvičený tráviaci systém. Ale ak to skutočne preženieme, výsledkom prejedenia a konzumácie alkoholických nápojov môže byť problém s cudzím názvom akútna pankreatitída.
Ohrozenie života
Ide vlastne o zápal podžalúdkovej žľazy alebo slinivky brušnej. Takto postihnutý človek má zvieravú bolesť v podbrušku, ktorá vyžaruje do chrbtovej časti, zvykne zvracať, očervenieť v tvári, potiť sa, máva zvýšenú teplotu či závraty a môže sa dostať do šokového stavu.
Situáciu v žiadnom prípade podceňujme. Tento zdravotný problém je dokonca životu nebezpečný, pretože hrozí vnútorné krvácanie a celkový metabolický rozvrat. Pacientovi preto okamžite zabezpečíme odvoz do nemocnice.

Zásady diéty
Pacientovi s pankreatitídou môžu pomôcť jedine odborníci nasadením liekov proti bolesti, infúziou a podávaním antibiotík, prípadne chirurgickým zákrokom. Po vyriešení akútnych symptómov čaká pacienta prísna diéta i rekonvalescencia. Potrava nesmie byť dráždivá a netuková. Platí to aj pre mliečne produkty, vhodné sú len nízkotukové. Odporúčané sú nedráždivé druhy ovocia a zeleniny bez šupiek a zrniečok. Vajec a húb sa treba vzdať, rovnako údenín, mastného mäsa a vyprážaných jedál. Odporúčajú sa naopak ľahko stráviteľné kaše, biele mäso pripravené na pare alebo varené bez korenín, zemiakové pyré, rizoto, zo sladkostí múčniky z piškótového cesa a pudingy. Piť by sa mali najmä čaje, minerálne vody sú nevhodné a alkohol prirodzene zakázaný.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com