Cestoviny patria Taliansku
VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Atmosféru Talianska a jeho kuchyne charakterizuje najlepšie pizza a pasta čiže cestoviny pripravené na stovky spôsobov. Tomuto druhu potravín prišli na chuť už starí Rimania. Zvykli si pripravovať lasagne z rýb, ktoré obložili cestovinami. V nasledujúcich storočiach sa vo viacerých cestopisoch spomínali viaceré miestne špeciality, ktoré si Taliani pripravovali s omáčkami.

Prevratným bolo objavenie lisu na cestoviny, ktoré zažívali v 18. storočí boom. Ich obľúbenosť pomkla k zmenám aj v poľnohospodárstve, roľníci začali pestovať špeciálnu pšenicu pre výrobu tohto polotovaru. Medzníkom bolo aj vynájdenie elektriny, ktorá urýchlila sušenie cestovín závislé od klimatických podmienok. V súčasnosti sa vyrábajú rôzne druhy cestovín. Bezvaječné, vaječné, celozrnné, s obsahom kukuričnej, pohánkovej alebo špaldovej múky, s prímesou hrachovej, fazuľovej či zemiakovej múčky, ale i korenín a bylín, a zafarbené na zeleno špenátom, na červeno červenou repou a na žlto kurkumou. Dôležité je však aj rozdelenie podľa veľkosti a tvaru, tieto veličiny rozhodujú aj o spôsobe využitia v kuchyni a štýle varenia.

Bucatini sú tenké makaróny.
Canelloni sú závitky plnené najmä mäsovou plnkou a zvyknú sa zapekať.
Cappelleti majú tvar klobúčikov a používajú sa ako plnené.
Cavatappi majú tvar špirály. Sú duté a preto veľmi vhodné k omáčkam.
Conchiglie sú cestoviny v tvare mušličky.
Coralli sú trubičky, ktoré sa používajú do polievok.
Fagotini majú tvar uzlíka a vyrábajú sa v rôznych farbách.
Farfalle sú mušličky vhodné k omáčkam, ale aj na zapekanie.
Fettucine sú rezance, široké asi 3-5 mm, hodia sa k smotanovej omáčke s hubami.
Fusilli majú tvar vretien a často sa podávajú k darom mora.
Gnocchi sa vyrábajú zo zemiakového cesta v tvare väčších halušiek.
Maccheroni sú duté špagety, u nás známe ako makaróny.
Makkaroni sú podobné penne, sú však väčšie a širšie. Podobajú sa našim kolienkam, len na rozdiel od nich sú rovné.
Maltagliati sú cestoviny nepravidelného tvaru.
Linguine pripomínajú špagety, len sú trochu sploštené.
Lasagne sú pláty s rozmermi 2,5x8 cm. Prekladajú sa plnkou, mäsovou alebo zeleninovou a potreté bešamelom sa zapekajú.
Pappardelle sú podobné ako fettucine, sú to do klbka stočené rezance široké asi 1 cm. Majú buď hladký alebo zvlnený okraj.
Penne sú krátke trúbkovité cestoviny s koncami skosenými do šikma.
Ravioli sú plnené cestoviny v tvare štvorca.
Rigatoni sú zaoblené rúrky s rovnými koncami a vrúbkovaným povrchom.
Rotelle pripomínajú tvarom kolesá na voze a majú niekoľko veľkostí.
Spaghettini sú dlhé, tvarom podobné špagátikom a jedia sa s rôznymi omáčkami.
Stelline majú tvar hviezdičiek a používajú sa do polievok.
Tagliatelle sú široké dlhé rezance stočené do tvaru hniezda. Servírujú sa podobne ako špagety a jedia sa taktiež natáčaním na vidličku.
Tortellini majú tvar stočených taštičiek, pripomínajú slimáčikov. Bývajú plnené rôznymi plnkami, napríklad mäsovou či syrovou.
Tortelloni sú vlastne veľké tortellini.
Vermicelli sú tenké rezančeky.

Máme aj Svetový deň cestovín
Od roku 1998 sa každý rok 25. októbra slávi Svetový deň cestovín. Stalo sa tak vďaka iniciatíve Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a zväzov výrobcov cestovín v Európskej únii. Tento deň pripomína tradície talianskej kuchyne a zároveň poukazuje na význam konzumácie cestovín pre ich nutričné hodnoty. Obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu, minerálne látky, ale žiadne tuky a sú ľahko stráviteľné.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com