Bylinkové minimum

28.07.2025

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Bylinky sú malým zázrakom, ktorí si gurmáni cenia už celé stáročia. Sú to často chuťovo a arómou najvýraznejšie ingrediencie, ktoré ovplyvnia konečný výsledok náročnej prípravy jedla. V akej fáze varenia ich vlastne treba pridávať, aby sme niečo nepokazili?

Oregano, šalvia, saturejka, mäta, rozmarín a tymian sú silno aromatické bylinky, preto ich pridávame len po menších množstvách, aby neprerazili chuť a vôňu ostatných ingrediencií. Väčšinou sa používajú ako sušené a jedlo nimi ochucujeme na začiatku varenia. Platí to aj pre bylinky s tvrdými listami – okrem spomínanej saturejky, rozmarínu a tymianu sem radíme aj bobkový list a levanduľu. Použiť môžeme aj celé tvrdšie stonky, ktoré obsahujú tiež esenciálne oleje s charakteristickou arómou, ku koncu varenia ich však treba vybrať.

V ktorejkoľvek fáze prípravy môžeme do hrnca či panvice vložiť silno aromatické koreniny, ku ktorým patrí fenikel, estragón a majorán.

Krátko pred dokončením jedla pridávame bazalku, pažítku, koriander, medovku a kôpor, všetko jemné bylinky, z ktorých sa teplom aróma rýchlo uvoľní.

Keď jedlo zohrievame, pre zvýraznenie pôvodnej chute môžeme znovu pridať trochu posekaných alebo rozmrvených sušených byliniek.

Príprava byliniek na použitie:

  • posekaním čerstvo odtrhnutých – takto dodajú jedlu to najlepšie zo seba, tú najvýraznejšiu chuť a vôňu
  • rozdrvením čerstvých listov v mažiari – úprava vhodná pre prípravu omáčok na cestoviny, ktoré si vyžadujú krátku dobu varenia, počas drvenia pridávame aj ďalšie ingrediencie, ako soľ, olej a podobne
  • rozmrvením suchých listov, ktoré nasypeme do jedla vo fáze, ktorú určuje druh bylinky


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com