Ako udržať pečivo a chlieb v kondícii
VARENIE - SKLADOVANIE Suchý chlieb a stvrdnutá žemľa, žiadna lákavá predstava o chutných raňajkách. Darmo sme si z obchodu prinesieme mäkučké a voňajúce pečivo či chlieb. Ak ho správne neuskladníme, jeho sláva o deň, dva zájde.

Možnosti, ako chlebík či pečivo ochrániť a predĺžiť ich životnosť, je niekoľko. Nepatrí k nim však situácia, keď tento tovar necháme položený voľne na stole či na kuchynskej linke, takto rýchlo oschne a stvrdne. Zásadou je suché miesto bez prístupu vzduchu.

- Až po dobu niekoľkých dní zostane chlebík šťavnatý v kameninovej nádobe, treba však do nej vložiť a ošúpaný zemiak.
- Dlho vydrží aj v tesne uzavretej hlinenej nádobe.
- Nakrájaný chlieb si zachová kratšie čerstvosť ako celistvý, no krajce môžeme zabaliť pre predĺženie trvanlivosti do kúska čistého plátna.
-
Výborný je chlebník, ktorý pekárenské
výrobky chráni pred vlhkom i vzduchom. Dovnútra ich však ukladáme zabalené
v čistej utierke. Takto vydržia asi 2 až 3 dni, ale tmavšie druhy 5 dní
a žitný chlieb dokonca celý týždeň.
- Situáciu ešte zlepší kúsok alobalu, ktorým zakryjeme pred zabalením odkrojenú časť pecňa. Chlebníky bývajú vyrobené z plastu, z nerezového kovu i z dreva. Treba ich však pravidelne čistiť a kvôli dezinfekcii pretrieť vodou s octom.
- Vhodným prostredím je aj hlbšia čistá zásuvka v kuchynskej linke alebo uzavretá skrinka, opäť platí uloženie krajcov alebo kúskov pečiva v kuse čistého plátna. Môže to byť však aj priedušné papierové vrecko, ktoré v poslednej dobe poskytujú na transport pekárenských výrobkov v supermarketoch.
- Do chladničky chlieb radšej nedávajme, pretože aj cez obal naťahuje do seba všetky pachy z ostatných chladených potravín. Výnimkou sú príliš horúce dni v lete, ale je to len dočasné riešenie na jeden deň, aby tovar v kuchyni rýchlo nevyschol.
Praktické zamrazovanie
Mnohé rodiny sa už zvykli pri týždennom nákupe zásobiť sa aj touto dôležitou potravinou a uskladňovať ju v mrazničke. Je to výborný spôsob, ako si zabezpečiť denne chutné pečivo či chlieb bez väčšej námahy. Výhodou tohto druhu uskladnenia je, že nízke teploty zabránia rozmnožovaniu baktérií a po opätovnom rozmrazení máme k dispozícii chlebík, ktorý má vlastnosti ako čerstvý. Treba ho však vložiť do alobalu alebo do fólie a pečivo do igelitového vrecúška a tesne zabaliť, aby vnútri nezostal žiadny vzduch. Tento druh potravín môžeme rozmraziť v elektrickej rúre pri 120°C (je dobré zároveň do nej položiť aj menší hrniec s vodou pre zvlhčenie prostredia), v grile alebo v mikrovlnnej rúre, ale najjednoduchšie je žemle či krajce chlebíka vybrať večer alebo zo dva hodiny vopred a nechať ich zmäknúť pri izbovej teplote. Tento druh potravín sa odporúča nechať v mrazničke maximálne 3 mesiace.

Pozor na plesne
V prípade, že pri nesprávnom skladovaní chlieb splesnivie, treba ho celý vyhodiť, pretože plesne preniknú ľahko do pórovitého materiálu a znehodnotia ho. V žiadnom prípade ho nepridáme do biologického kompostu či do pokrmu pre domáce alebo hospodárske zvieratá. Pomôcť tvorbe plesní môžeme aj vtedy, ak do obalu uložíme ešte vlažné či dokonca teplé pečivo alebo chlieb. Vychádzajúca para vytvorí vlhké prostredie, kde sa spóry plesní rýchlo rozmnožia. Ich tvorba sa urýchľuje aj pri uložení chleba na chladničku. Vplyvom sálajúceho tepla zo zadnej steny tento začne rýchlejšie tvrdnúť a ak je navyše uložený v plastovom vrecku, už po dvoch dňoch i plesnivieť.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com