Ako pripraviť sušené rajčiaky?
VARENIE - SKLADOVANIE Sušené rajčiaky sú obľúbenou pochúťkou, ktorá sa hojne využíva pri príprave jedál talianskej kuchyne k cestovinám alebo na pizzu. No môžeme ich konzumovať aj ako súčasť šalátov alebo prílohu k mäsu. Ako na to?

Rajčiaky umyjeme, prekrojím na polovicu a jadrovníky odstránime. Potom ich prerezanou časťou uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Aby boli chutnejšie, posypeme ich lyžičkou cukru a rovnakým množstvom soli a tiež koreninami a bylinkami. Môže to byť oregano, provensálske korenie alebo rozmarín. Takto pripravené rajčiaky dáme na tri hodiny do rúry vyhriatej na 90°C, kde sa pomaly vysušia. Napokon ich poukladáme do sklenených pohárov a zalejeme olivovým olejom. Takto spracované potrebujú na uskladnenie chladné a tmavé prostredie. No môžeme to urobiť aj na etapy.
Usušené rajčiaky zavesíme v plátennom vrecúšku v chladnej komore a do skleneného pohára ukladáme na konzumáciu rajčiaky po častiach.

K olivovému oleju môžeme ešte pridať aj čerstvú nasekanú bazalku a strúčiky cesnaku. Po skonzumovaní naložených sušených rajčiakov olej nevylievame, ale ho použijeme na ochutenie šalátov.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com