Ako jesť správne ryby

08.11.2024

HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA    Nielen v čas vianočný zvykneme konzumovať rybu. Ak si na nej pochutnávame v rodinnom prostredí, na etiketu veľký dôraz klásť nemusíme. Ale možno niekto čo ak je ryba súčasťou slávnostnej večere. V reštaurácii treba už brať väčší ohľad na bontón.

V lepších reštauráciách môžeme požiadať o rozobratie a vykostenie ryby aj čašníka. Ale väčšinou sa musíme spoľahnúť na vlastné sily. Ryba by sa mala jesť špeciálnym príborom. Vidlička je trojzubá a nôž má lopatkovitý tvar. Ak ho nemáme k dispozícii, pomôžeme si dvoma vidličkami. V prípade, že máme na tanieri celú varenú, pečenú alebo grilovanú rybu, napríklad pstruha, najprv ju rozpolíme. Narežeme ju od miesta, kde sú žiabre, až po chvostovú plutvičku. Potom stiahneme z tejto polovice kožu tak, že ju namotávame na nôž. Oddelíme hlavu, vyberieme filet a dáme ho bokom. Nasleduje odstránenie chrbtovej kosti aj s hlavou. Napokon obrátime druhú časť ryby kožou smerom hore, aby sme ju mohli tiež odstrániť. Ak treba, tak sa zbavíme aj viditeľných, väčších kostí z filetov a rybu môžeme začať konzumovať. Opatrne po kúsku preverujeme rybacie mäso, či v ňom nie sú menšie kostičky. Ak na nejakú natrafíme až pri prežúvaní sústa, posunieme ju jazykom k perám a potom na vidličku. Kosti odkladáme na kraj tanieri, prípadne na osobitný tanierik. Nikdy ju nevyberáme z úst rukou.

Opatrnosť sa odporúča aj pri konzumácii rybacej polievky, do ktorej by síce kuchár mal vkladať čisté kúsky rybieho mäsa, ale nepovšimnutá kosť môže napokon skončiť práve v našej miske a napokon aj v hrdle.

Poznámka: Ak degustujete miestnu špecialitu v Hong Kongu alebo v niektorej z južných oblastí Číny, rybu na tanieri nikdy neobracajme. Číňania sú poverčiví a veria, že tento úkon prináša smolu a otočením ryby privoláme prevrátenie rybárovej bárky na mori.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com