Aby kuchynské nože zostali ostré
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Potrebujeme ich pri varení a krájaní chleba či zeleniny denne. Súprava nožov nechýba asi v žiadnej kuchyni. Zvyčajne si dáme záležať pri kúpe, no pri zaobchádzaním s týmito pracovnými pomôckami sme už menej obozretní. Čo robiť, aby nám rýchlo neotupeli?
- V prvom rade nepatria do zásuvky v linke, pretože kontaktom a narážaním o naberačky, vidlice a iné nože môže čepeľ noža stratiť svoju ostrosť.
- Najlepšie je nože ukladať do dreveného stojanu s otvormi alebo na magnetickú lištu.
- Opatrní by sme mali byť aj pri ich čistení. Neklaďme ich nikdy do dresu plného riadov a hrncov, ľahko otupia. Z toho istého dôvodu radšej nože umývajme ručne s hladkou stranou hubky a trochou saponátu a nikdy nie drôtenkou alebo drsnou stranou hubky. A keď ich už chceme dať do umývačky riadu, tak ich ukladajme veľmi uvážlivo. V žiadnom prípade sem však nepatria nože s drevenou rúčkou.
- Nikdy nekrájajme potraviny v hrnci, na tanieri alebo na sklenenej doske, sú to všetko na kontakt tvrdé materiály, lepšia je drevená alebo plastová doska. Pri krájaní mäsa je pre ostrosť čepele nebezpečná aj kosť.
- Problémom môžu byť aj príliš horúce potraviny a používanie jedného noža na čistenie a krájanie všetkých druhov požívatín. Treba si určiť, ktorým budeme krájať chlieb, ktorým mäso a ktorým zase zeleninu či syr.
Fyzika nepustí
Napriek snahe udržať ich v kondícii čo najdlhšie, zákon fyziky nepustí a po čase už čepeľ nebude tak ostrá. Ak sa nám nebude dať krájať mäso či paradajky tak ľahko, treba nože nabrúsiť. Môžeme to skúsiť najprv s ocieľkou, na tú však treba cvik, alebo nôž jemne prebrúsiť brúskou či špeciálnym brúsnym papierom. Efekt po nabrúsení mechanickou brusičkou so systémom otáčavých koliesok je krátkodobý. Kvalitnejšie sú elektrické brúsky s diamantovým kotúčikom. Ak sa chceme podobných problémov zbaviť, môžeme sa obrátiť na profesionálov alebo si kúpiť keramické nože, ktoré aj bez brúsenia zostanú dlho ostré.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com