...a svet privoňal ku káve

24.04.2025

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE    Keď držíme v ruke šálku s čerstvo uvarenou kávou, ani nás nenapadne, že nebola odjakživa súčasťou našich stravovacích zvykov a že jej životná púť trvala skutočne dlho, kým si ju začali vychutnávať obyvatelia celej tejto planéty.

Rodný list z Etiópie

Kávovník, rastlina, ktorá rodí zelené zrná ako surovinu na ďalšie spracovanie, pochádza z Etiópie. Pôvodne sa ako čerstvá cmúľala, až neskôr sa zrná kultivovali tak, že sa z nich dal pripraviť nápoj. Novú éru zažívala v 13. storočí, keď ju obchodníci priviezli do arabských krajín, kde sa postupne stala veľmi obľúbenou. Začlenila sa do tamojšej kultúry a stala sa neodmysliteľnou súčasťou každodenných návykov. Popíjaniu kávy sa dokonca na svojej ceste do Mekky či Mediny nevzdali ani pútnici.

Spojená s históriou krajín

Životopis kávy súvisel samozrejme vždy s historickými udalosťami, vojnovými ťaženiami a vývojom krajín i obchodných kontaktov. Keď napríklad turecký kalif Selim v roku 1517 dobyl Egypt, káva sa stala jednou z vojnových koristí. Rýchlo sa dostala až do Konštantínopolu a napokon učarovala celému Turecku. Výsledkom bola rozširujúca sa sieť kaviarničiek a zakladanie obrovských plantáží kávovníka. Ale museli prejsť ešte ďalšie desaťročia, aby tento lahodný osviežujúci nápoj mohli ochutnať aj Európania. Koncom 17. storočia začali v metropolách i menších mestách pribúdať kaviarne, v ktorých si pri šálke kávy často posedeli aj známe osobnosti, či už maliari, spisovatelia, filozofi, obchodníci alebo politici. Kávová závislosť zachvátila Francúzsko, Holandsko, Nemecko i Anglicko. A tieto krajiny ako chronicky známe aj ako dobyvateľské pri svojich výbojoch prinášali objaveným krajinám aj niečo dobré.

Aróme kávy neodolali napokon ani obyvatelia Indonézie, Karibiku, Strednej Ameriky a Brazílie. A práve tá posledná sa prepracovala k statusu jedného z dominantných producentov kávy, distribuovanej do celého sveta.

Šálka gustiózneho espresa

Káva začala byť nielen módou, ale aj výnosným obchodným artiklom. Talianske mesto Terst sa stalo centrom obchodu s kávou a pražiarne, ktoré odbremenili od tejto práce kaviarne a reštaurácie, rástli ako huby po daždi. Začalo sa aj experimentovať a vznikali nové lahodné zmesi, ktoré predstavujú vyššiu kvalitu kávy.

Začiatkom 20. storočia uzrel svetlo sveta prvý espresso stroj, vďaka ktorému môžeme degustovať moka kávu ako koncentrovaný chutný kávový nápoj nielen na námestí sv. Marka v Benátkach, ale aj vo všetkých kaviarňach sveta. A dokonca súčasné modely perfektných kávovarov s moderným dizajnom stoja na kuchynskej linke v mnohých domácnostiach. 

Káva sa tak stala každodennou súčasťou životosprávy, nielen chvíľou pre vychutnanie obľúbeného nápoja, ale aj príležitosťou pre rozvíjanie sociálnych kontaktov, rodinných posedení a stretnutí s priateľmi.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com