Talianska mozzarella aj v slovenskej kuchyni

29.01.2024

VARENIE - POTRAVINY   Mozzarella pochádza z Talianska, ale svojich priaznivcov nachádza na celom svete. V intenciách snahy preberať to najlepšie z inonárodných kuchýň, čo tradičné gastronómie len obohacuje. Na chuť jej prišli už aj Slováci. Mäkký vláčny nezrelý tvarohový syr s vysokým obsahom vody sa pôvodne vyrábal z byvolieho mlieka bohatého na bielkoviny, dnes ho nahradilo kravské.

Vhodné kombinácie

Mozzarella má jemnú smotanovú chuť a hodí sa výborne na prípravu pizze, cestovín, ale aj zapekaných sendvičov a talianskej pochúťky lasagne. Je však vhodná aj na priamu konzumáciu ako súčasť rôznych zeleninových šalátov či v kombinácii s rajčiakovými plátkami a olivovým olejom. Tento šalát je typickým predjedlom ponúkaným v talianskych reštauráciách nielen pre ideálny chuťový súlad, ale aj pre harmóniu troch národných farieb Talianska - červenej, zelenej a panensky bielej. Podávať sa môže aj s grilovanou zeleninou či s mäsom a dobrou voľbou je jemný biely chlieb. Chybu neurobíme ani vtedy, keď sa rozhodneme k tomuto čerstvému syru pridať čierne olivy alebo si ho posypať bazalkou či oreganom.


Výroba je prácna

Mozzarella sa robí z tvarohu zo zrazeného mlieka, ktorý sa nechá usadiť a vyzrážať, kedy sa srvátka oddelí od syrovej hmoty. Keď sa táto vloží do horúcej vody, sparí sa a vyťahuje, začnú sa v nej tvoriť vrstvy. Až vznikne lesklá a hladká zmes, z ktorej sa potom vykrajujú a tvarujú rôzne formy a veľkosti. Najčastejšie do tvaru gule, nižšieho bochníka alebo malých guľôčok vo veľkosti jedného sústa. Pretože tento čerstvý syr je príťažlivý aj svojou šťavnatosťou, predáva sa v mierne slanom roztoku alebo v srvátkovom náleve v plastových fóliách či v umelohmotných nádobách. Na tepelnú úpravu na zapekanie sa používa pevnejšia verzia v lisovanom valčeku podobne ako iné tvrdé či parené syry. Mozzarella sa zvykne aj údiť v dyme zo pšeničnej slamy alebo z dreva.

Ako ju skladovať

V prípade mozzarelly by sme otáľať s konzumáciou nemali dlho, keďže ide o čerstvý syr. Orientujeme sa podľa dátumu spotreby, ale po otvorení ju treba použiť najneskôr do druhého dňa. Do chladničky ju zatiaľ uložíme v pôvodnej slanom náleve v miske.

Poznámka: Tento syr pružnej konzistencie a ľahkej mliečnej chuti si pokojne môžu dopriať aj ľudia, ktorí dbajú na štíhlu líniu, alebo pre snahu ešte ubrať pár kilogramov rátajú každú kalóriu. Mozzarella totiž obsahuje len 25 percent tuku. Zaujímavý je aj vysoký obsah vápnika, ktorý telo vstrebáva rýchlejšie ako vápnik z iných potravín.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com