Potrebujeme vôbec viacchodový obed?

04.02.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Je obed z niekoľkých chodov nevyhnutnou podobou kľúčovej časti celodennej stravy? Musíme si dať denne na poludnie kompletné menu, potrebuje to náš organizmus vôbec?

Klasická zostava obeda mala svoje opodstatnenie. Prvá bola polievka, ktorá dodala tekutiny, pripravila žalúdok na pevnejšiu stravu a čiastočne zasýtila. Hlavné jedlo uspokojilo najväčšie kulinárske očakávania a dezert alebo ovocie po obede zase chuť na sladké. Človek tak svojmu telu sprostredkoval prísun kompletnej skladby všetkých zložiek výživy. Otázkou zostáva, či podobnú pestrosť nemôžeme dosiahnuť aj rekonštrukciou zostavy jedálnička. Potrebné vitamíny a minerály sa dajú predsa zabezpečiť štýlom stravovania počas celého dňa.

Tradícia mala logiku

Dopriať si všetky látky potrebné pre zdravie i dostatok energie je chvályhodné. Problémom je však množstvo kalórií, ktoré viacerými chodmi prijímame. V minulosti zvykli ľudia jedávať dvakrát denne a ponuka bola veľmi jednoduchá. Pri stolovaní nepotrebovali množstvo príborov a tanierov rôznej veľkosti. Stačila miska, do ktorej domáca pani naložila každému rovnaké čerstvo uvarené jedlo. A pritom sa ľudia kedysi viac pohybovali a chodili všade pešo, takže neprekážalo, že na stôl sa kládli často vysoko kalorické múčne jedlá.

Štýl života sa zmenil

My jedávame niekoľkokrát denne, okrem raňajok, obeda a večere skonzumujeme niečo menšie na desiatu a olovrant, ale medzitým mnohí sedíme hodiny pri počítači. Česť výnimkám, ktorí skóre vyrovnávajú športovými aktivitami hlavne cez víkend. A čo zvyšok populácie? Treba asi podumať nad novou verziou dennej potravinovej skladby najmä počas pracovných dní. Uvádzame niekoľko dobrých tipov na obedové čarovanie, ktoré môže stravníka uspokojovať aj pri zohľadnení racionálnej výživy:


  • A keď si už chceme dopriať naďalej viacchodový obed, tak treba znížiť príjem kalórií výrazne menšími porciami.
  • Príliš veľký hlad pred obedom môže odštartovať absencia raňajok, tých sa preto nikdy nevzdávajme.
  • Hodinu pred obedom si môžeme dať jablko, pomaranč alebo šálku zeleného čaju, aby sme nešli do jedálne alebo reštaurácie príliš hladní.
  • Predjedlo podávané na reprezentatívnych obedoch či iných spoločenských posedeniach pri jedle, môže byť ako každodenná obyčaj veľkým prehreškom. V našom prípade by to mala byť maximálne menšia miska zeleninového šalátu.
  • Takto si žalúdok čiastočne zaplníme nízko kalorickým jedlom a nebudeme potrebovať veľkú porciu hlavného chodu.
  • Polievku radšej vynechajme, tekutiny si môžeme dodať nápojmi. Alebo sa rozhodnime pre hustejšiu, ktorá sa zhostí aj úlohy hlavného jedla.
  • Hlavné jedlo si vyberajme sami, aby sme z obeda neodchádzali chuťovo neuspokojení. To môže vyvolať túžbu urobiť si radosť krátko po obede a dosycovať svoje túžby kalorickými maškrtami.
  • Pri výbere zohľadňujme pestrosť, aby sme počas týždňa konzumovali okrem mäsa aj ryby, cestoviny, strukoviny a dostatok zeleniny. Ak si v jeden deň doprajeme kalorické parené buchty, na ďalší siahnime radšej po tanieri s kopou zeleninového šalátu a s kúskami kuracieho mäsa.
  • Pri bufetovom štýle stravovania v podnikovej jedálni si naberajme menšie porcie. Dobrou taktikou je používať menšie taniere.
  • Napriek príťažlivému vzhľadu koláčov a dezertov tieto maškrty ignorujme. Aj tak sme už dostatočne sýti, ďalšia porcia by nám iba skomplikovala sústredenie pri práci.
  • Malátni môžeme byť aj pre nedostatočný pitný režim, nezabúdajme preto na príjem tekutín, hlavne minerálnych vôd a čajov. Ak už sme sa po obede vzdali zákuska, je nemúdre doháňať to sladenými nápojmi a džúsmi.


Poznámka: Ak neodoláme dať si obľúbený druh polievky, vzdajme sa aspoň chlebíka alebo pečiva, ktoré zbytočne zasýtia. A v prípade, že sme priaznivci tohto chodu, môžeme si polievku uvariť ako hlavný chod na večeru alebo si počas víkendu pripraviť ľahkú zeleninovú verziu a hlavne bez zápražky.

Učme sa od Francúzov

... lebo o nich sa hovorí, že sú veľkí gurmáni a napriek tomu si dokážu zachovať štíhlu líniu. Pritom si na obed si okrem polievky a hlavného jedla doprajú aj dezert a k poháru vína skonzumujú ešte pár plátkov kvalitného syra. Tajomstvo tkvie v striedmosti, nepotrpia sa na veľké porcie, aby sa nemuseli vzdať tradície viacerých chodoch. Navyše jedia pomaly, aby si každé ako rodení labužníci sústo vychutnali.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com