Hranolčeky môžu byť aj zdravšie

18.04.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Vedci občas skúmajú aj na prvý pohľad nepodstatné veci. Ako zemiakové hranolčeky. Tie sú však z hľadiska výživa pre veľkú obľúbenosť asi dosť dôležité. Múdre hlavy prišli na to, ako zredukovať zlý vplyv vyprážanej pochúťky na naše zdravie.

Pri vyprážaní vzniká na povrchu hranolčekov škodlivý akrylamid. Ako zabrániť tvorbe tejto karcinogénnej látky? Trik je v postupe prípravy. Treba pridať chlorid sodný čiže kuchynskú soľ ešte pred tepelnou úpravou. Nakrájané kúsky zemiakov ponoríme na 15 minút do slanej vody a až potom dáme piecť do rúry.

Čo tak skúsiť to so zeleninou?

Namiesto zemiakov môžeme na prípravu hranolčekov využiť zeleninu. Okrem paštrnáka je vhodná mrkva, petržlen či kaleráb. Receptúra je jednoduchá. Zeleninu zbavíme šupky, nakrájame na hranolčeky a zmiešame s olejom a citrónovou šťavou. Po upečení dozlatista a dochrumkava posypeme koriandrom, posekanou petržlenovou vňaťou a prípadne ešte pokvapkáme olivovým olejom.

TIP: Výbornými druhmi zeleniny na podobné pochutiny na slano je aj baklažán, cuketa a tekvica.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com