Keď lieči príroda

Nemusíme byť babkami korenárkami. Stačí spoznať liečivé účinky užitočných rastliniek a v prípade prechladnutia, bolesti hlavy alebo iného zdravotného problému si ich ako balzam dopriať sebe či svojim blízkym. Príroda je mocná čarodejka a my ako usilovní učni za ňou nemusíme zaostávať. A ak si osvojíme aj ostatné domáce recepty na bežné zdravotné trápenia, môžeme pokojne ašpirovať na profesiu amatérskych rodinných lekárov.

(foto: everystockphoto)


Vybrali sme



Články

18.05.2020 08:41

Rýchla citrónová pomoc

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Citrón dokáže pomôcť ako v domácnosti, tak v kuchyni či kozmetike, ale nepopierateľné sú najmä jeho terapeutické účinky. Netreba hneď...

Celý článok

—————

28.04.2020 10:57

Olejček z orgovánu zmierňuje bolesť

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Práve v týchto dňoch nám pod oknami paneláka či v blízkom parčíku zavoňal neodolateľne orgován, možno mnohých inšpirujú fialkovo...

Celý článok

—————

06.11.2019 09:35

Šípkový či radšej bazový?

Zdravie a krása – Keď lieči príroda           Veľké šálky čaju. A niekoľkokrát počas dňa. To je jedno z hlavných odporúčaní lekárov...

Celý článok

—————


Púčiková terapia

Tak už máme jar. Okrem švitorenia vtákov ju avizujú aj púčiky na stromoch a kríkoch, ktoré sú ako súčasť alternatívnej medicínskej metódy gemmoterapie zdrojom sily a zdravia. A liečiť dušu si môžeme už i pohľadom na nežné bahniatka, ktoré nám pripomínajú blížiace sa veľkonočné sviatky.


Presná rada problém vyrieši

Stručný herbár

Stručný herbár

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Aníz je obľúbené korenie pri príprave dezertov, krémov a pečiva, odvar z neho však je výborný pri ťažkostiach s nespavosťou, so žalúdočnou nevoľnosťou a s kašľom. Tí, ktorým veľmi nechutí a do jedla sa nútia, čo zvyšok populácie nechápe, môže tiež pomôcť. Roztlčené klinčeky dodávajú výbornú chuť medovníkom, ale sú dobrým prostriedkom na zmiernenie bolesti zubov a na...

Viac

—————


Zdravší s ananásom


Pre dobrý dych


Triky s tvarohom


Z byliniek môžeme vylúhovaním získať

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Aspoň pár hrozienok


Zahrejú najlepšie


Figami proti bolesti


Zázračné šípky


Granátové ako liek