Keď  lieči  príroda


Články

06.06.2023 11:19

Citrónová tráva zlepší trávenie

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Citrónová tráva čiže citronela je rastlina, ktorá rastie v tropických krajinách, kde sa hojne využíva pri príprave jedál. Ale ako to už...

Celý článok

—————

05.04.2023 14:46

Zdravší z jarných púčikov

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Stromy a kríky posypané pukmi či rozkvitnutými kvetmi nie sú iba potešením pre oko a dušu, ale aj zdrojom zdravia. Výťažky z púčikov...

Celý článok

—————

06.12.2022 21:23

Sušené slivky chutia aj našim kostiam

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   V zimných mesiacoch pridávame do stravovacích zvykov nové ingrediencie. Aj koncoročné sviatky nám ponúkajú typické potraviny, ktoré sú prínosom...

Celý článok

—————

23.09.2022 19:03

Keď zázvor škodí

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Občas aj zázračný prírodný liek sa môže dostať do polohy, keď prestane liečiť a začne ubližovať. Pre organizmus môže byť za istých okolností...

Celý článok

—————

17.09.2022 17:37

Dula zlepší trávenie

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Dula je ovocie, ktoré pripomína hrušku i jablko. Z konzumáciou plodov je to však trochu problematické. Sú trpké a tvrdšie, lepšie je...

Celý článok

—————


Gaštanové variácie

Nenápadný plod s príjemne hladkou hnedou kôrou, ktorý si zvyknú deti doniesť z lesa na robenie figúrok, je doslova malým, medzinárodne obľúbeným, zázrakom. Cenili si ho už v minulosti ako účinný liek, ale i ako prostriedok na pranie. Najviac však jedlé gaštany vnímame ako pochúťku, klasika sú pečené. Len aby sme sa dostali cez tvrdú šupku k jadru. Zídu sa aj zásoby na niekoľko mesiacov, aby sme si podobné maškrty mohli pripraviť aj v zime.



Kontakt

magazín Doma a Rada


Z byliniek môžeme vylúhovaním získať

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.


Presná rada problém vyrieši

Stručný herbár

Stručný herbár

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Aníz je obľúbené korenie pri príprave dezertov, krémov a pečiva, odvar z neho však je výborný pri ťažkostiach s nespavosťou, so žalúdočnou...

Viac

—————