Keď lieči príroda

Nemusíme byť babkami korenárkami. Stačí spoznať liečivé účinky užitočných rastliniek a v prípade prechladnutia, bolesti hlavy alebo iného zdravotného problému si ich ako balzam dopriať sebe či svojim blízkym. Príroda je mocná čarodejka a my ako usilovní učni za ňou nemusíme zaostávať. A ak si osvojíme aj ostatné domáce recepty na bežné zdravotné trápenia, môžeme pokojne ašpirovať na profesiu amatérskych rodinných lekárov.

(foto: everystockphoto)


Vybrali sme


Články

06.11.2019 09:35

Šípkový či radšej bazový?

Zdravie a krása – Keď lieči príroda           Veľké šálky čaju....

Celý článok

—————

18.08.2019 14:06

Marhuľová terapia

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Marhule sú jedným z typických druhov tuzemského ovocia, na prvý...

Celý článok

—————

06.06.2019 12:10

Ružičková úľava

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Ruža nám dokáže zlepšiť náladu a skrášliť atmosféru izby, ale vie...

Celý článok

—————


Figová či datľová medicína

Ani zima nemusí byť chudobná na zdroje vitamínov. Sušené ovocie, ktoré si zvykneme klásť na sviatočný stôl, je nielen chutné, ale aj zdravé. Či už uprednostňujeme exotické datle alebo figy, prípadne máme radšej domáce sušené slivky  či tradičnú slovenskú sladkosť - hrozienka.


Presná rada problém vyrieši

Stručný herbár

Stručný herbár

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Aníz je obľúbené korenie pri príprave dezertov, krémov a pečiva, odvar z neho však je výborný pri ťažkostiach s nespavosťou, so žalúdočnou nevoľnosťou a s kašľom. Tí, ktorým veľmi nechutí a do jedla sa nútia, čo zvyšok populácie nechápe, môže tiež pomôcť. Roztlčené klinčeky dodávajú výbornú chuť medovníkom, ale sú dobrým prostriedkom na zmiernenie bolesti zubov a na...

Viac

—————


Zdravší s ananásom


Pre dobrý dych


Triky s tvarohom


Z byliniek môžeme vylúhovaním získať

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Zahrejú najlepšie


S rakytníkom imúnni


Špargľa odvodňuje


Zázračné šípky


Granátové ako liek