Keď lieči príroda
Články
Citrónová tráva zlepší trávenie
—————
Zdravší z jarných púčikov
—————
Sušené slivky chutia aj našim kostiam
—————
Keď zázvor škodí
—————
Dula zlepší trávenie
—————
Gaštanové variácie
Nenápadný plod s príjemne hladkou hnedou kôrou, ktorý si zvyknú deti doniesť z lesa na robenie figúrok, je doslova malým, medzinárodne obľúbeným, zázrakom. Cenili si ho už v minulosti ako účinný liek, ale i ako prostriedok na pranie. Najviac však jedlé gaštany vnímame ako pochúťku, klasika sú pečené. Len aby sme sa dostali cez tvrdú šupku k jadru. Zídu sa aj zásoby na niekoľko mesiacov, aby sme si podobné maškrty mohli pripraviť aj v zime.
Z byliniek môžeme vylúhovaním získať
ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.
Presná rada problém vyrieši
Stručný herbár
—————