Keď lieči príroda

Nemusíme byť babkami korenárkami. Stačí spoznať liečivé účinky užitočných rastliniek a v prípade prechladnutia, bolesti hlavy alebo iného zdravotného problému si ich ako balzam dopriať sebe či svojim blízkym. Príroda je mocná čarodejka a my ako usilovní učni za ňou nemusíme zaostávať. A ak si osvojíme aj ostatné domáce recepty na bežné zdravotné trápenia, môžeme pokojne ašpirovať na profesiu amatérskych rodinných lekárov.

(foto: everystockphoto)


Vybrali sme


Články

06.11.2019 09:35

Šípkový či radšej bazový?

Zdravie a krása – Keď lieči príroda           Veľké šálky čaju....

Celý článok

—————

18.08.2019 14:06

Marhuľová terapia

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Marhule sú jedným z typických druhov tuzemského ovocia, na prvý...

Celý článok

—————

06.06.2019 12:10

Ružičková úľava

Zdravie a krása – Keď lieči príroda   Ruža nám dokáže zlepšiť náladu a skrášliť atmosféru izby, ale vie...

Celý článok

—————


Zdravíčko z jesenných bobúľ

Jeseň nie je len o smútku zo straty letných radostí. Je to aj o objavovaní krásy a zdrojov zdravia tohto ročného obdobia. Aj trnky majú svoje čaro a svojskú chuť, aj bobule hlohu, ktorý máme pri plote v záhrade, môžu posilniť naše zdravie. Osvedčeným prírodným lekárom sú tradične šípky a znovuobjaveným zase rakytník, ktorý zvyknú volať aj citrónovník severu alebo sibírske zlato. Zaslúžene.


Presná rada problém vyrieši

Stručný herbár

Stručný herbár

Zdravie a krása - Keď lieči príroda   Aníz je obľúbené korenie pri príprave dezertov, krémov a pečiva, odvar z neho však je výborný pri ťažkostiach s nespavosťou, so žalúdočnou nevoľnosťou a s kašľom. Tí, ktorým veľmi nechutí a do jedla sa nútia, čo zvyšok populácie nechápe, môže tiež pomôcť. Roztlčené klinčeky dodávajú výbornú chuť medovníkom, ale sú dobrým prostriedkom na zmiernenie bolesti zubov a na...

Viac

—————


Triky s tvarohom


Zdravší s ananásom


Pre dobrý dych


Z byliniek môžeme vylúhovaním získať

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu


Púpava lekárom


Datľová medicína


Lieky z lesa


Špargľa odvodňuje


Granátové ako liek