26.09.2017 08:06

Zostali nám bielky alebo žĺtky?

Varenie – Rady do kuchyne

 

Občas zakopneme o zaujímavý recept, ktorý radi vyskúšame, alebo sa držíme obľúbeného od mamy, ktorý nesmie v našej súkromnej gastronomickej ponuke chýbať. Iba jedno nás vždy mrzí. Technológia prípravy si vyžaduje vysokú spotrebu bielkov alebo žĺtkov. Čo s vaječným zvyškom? Vyhodiť zo pätnásť žĺtkov alebo tucet bielkov je nám ľúto. Preto hľadáme vhodné recepty na zužitkovanie. Tu sú:

ŽĹTKY

  • sa dokážu zhostiť funkcie celého vajca, ak k nim pridáme trochu mlieka, takto z nich pripravíme palacinkové cesto či cestíčko na toasty v sladkej (so škoricovým cukrom) alebo slanej verzii (so strúhaným syrom), ale aj puding (pridáme asi o tretinu mlieka viac, ako uvádza návod na obale)
  • boli odjakživa hlavnou ingredienciou chutnej domácej majonézy
  • vyšľaháme s trochou mlieka a pripravíme praženicu
  • vmiešame do vývaru alebo inej polievky, ktorý bude jemnejšia
  • využijeme pri príprave vaječného likéru
  • zamiešame do zvyšku zemiakového pyré a vytvarujeme malé bochníčky, ktoré vypražíme a podávame so zeleninovým šalátom
  • vymiešame s maslom a cukrom na chutný krém, ktorým naplníme hotový tortový korpus alebo pláty na dobošové rezy
  • používame na potretie múčnikov z kysnutého alebo lístkového cesta, zahusťovanie jedál a na prípravu zapekaných pokrmov z cestovín, zeleniny či zemiakov.

Rada:

Žĺtky uskladňujeme v chlade najviac 2 dni, musia byť však zaliate trochou vody alebo mlieka. Pred zamrazením nalejeme na žĺtky v plastovom poháriku od jogurtu trochu oleja.

 

BIELKY

  • použijeme na snehové cesto, z ktorého upečieme kokosové pusinky, mandľové sucháriky alebo iné keksy, ideálny na spotrebu je bielkový chlebíček s kandizovaným ovocím
  • vyšľaháme na penu, ktorá sa v zapečenej podobe zaskvie na rôznych koláčoch s ovocím a tvarohom
  • zmiešame s jedným vajcom a urobíme praženicu bledšej farby
  • s trochou mlieka sa hodia na obaľovanie rezňov
  • vlejeme a rozmiešame do vriacej rascovej polievke
  • v cukrovej poleve sa postarajú o lesklý a hladký efekt
  • vyšľaháme na sneh, ktorým spevníme šľahačku, a spolu s cukrom na penu, ktorou plníme trubičky z lístkového cesta (môžu byť akékoľvek iné, prípadne aj kupované)
  • vyšľaháme na redší sneh, ktorý zmiešame s nastrúhaným syrom a z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalené v strúhanke vypražíme
  • zamiešame s jedným vajcom do fašírkovej hmoty, bude nadýchanejšia
  • použijeme na prípravu cestíčka na krupicové halušky do polievky
  • výborne zahustia omáčku

 

Tipy:

  • Bielky by sa mali zužitkovať tiež do dvoch dní. Väčšie množstvo preto radšej zamrazme po častiach v plastových nádobkách.
  • Sneh z bielkov vyšľahaný s niekoľkými kvapkami octu môžeme použiť na čistenie obrazových rámov z pozláteného dreva.
  • Čistým bielkovým snehom nalepíme štítky na zaváracie fľaše alebo spojíme akýkoľvek papier so sklom, nálepka sa potom dá bez problémov odstrániť pod tečúcou teplou vodou.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada