06.11.2018 11:01

Životnosť potravín má limity

Zdravie a krása – Skladovanie

 

Nič netrvá večne. Platí to aj pre potraviny. Občas sa nám stane, že zabudneme na otvorené vrecko s fazuľou alebo na načatú maizenu. Akú trvanlivosť majú jednotlivé druhy poživne na poličkách v kuchynskej linke alebo v komore?

 

  • Soľ a cukor môžeme skladovať bez obmedzenia. To platí aj pre pochutiny, ako je kečup, ocot, worcester, tabasco a rôzne korenisté omáčky.
  • Pri strukovinách, ktoré možno pôsobia veľmi odolne, by sme mali byť opatrní. Ročný pobyt v našej domácnosti fazuli, šošovici či hrachu úplne postačí, potom ich treba nemilosrdne nasypať do hrnca. Isté predĺženie doby trvanlivosti môže zabezpečiť kvalitné uskladnenie v uzatvorenej nádobe.
  • Podobné podmienky pre ubytovanie poskytneme aj múke, maizene a ryži. Najlepšie si svoje vlastnosti udržia v tmavej nádobe, ktorá sa dá dobre uzavrieť. Aj tu platí – do roka a do dňa... S výnimkou nelúpanej ryže, ktorú treba použiť najneskôr do troch mesiacov, a celozrnnej múky, ktorá má trvanlivosť 2 mesiace.
  • V prípade krupice a strúhanky sa odporúča použiť ich na varenie v priebehu 8 mesiacov.
  • Sucháre a ovsené vločky skonzumujme do pol roka, oriešky a mandle do 2 mesiacov, ale sušeným hrozienkam môžeme dať k dispozícii celý rok.
  • Cestoviny sú menej náročné. Stačí im suché miesto a čas na konzumáciu sa predlžuje na dva roky od dátumu výroby.
  • Podobný rádius trvanlivosti majú aj konzervy, ak si chceme na nich pochutiť, treba ich otvoriť do 24 mesiacov.
  • Jedlý olej spotrebujme do 9 mesiacov, kondenzované mlieko do roka.
  • Kávu  v pôvodnom balení si môžeme podržať celý rok rovnako ako čaj, kakaový prášok 6 mesiacov a čokoládu 4 mesiace.
  • Mletú papriku, čierne korenie a kari korenie stačí spotrebovať do roka, sušené bylinky ako majoránku, oregano či bazalku do 6 mesiacov.
  • Hotové bujóny a omáčky v kocke majú 8-mesačnú životnosť.

 

Keď sme už otvoril...

... vrecko, zavárací pohár alebo konzervu , čas pre konzumáciu sa skracuje:

  • u rajčiakového pretlaku, kečupu a horčice umiestnených v chladničke na niekoľko týždňov
  • u kávy uskladnenej vo vzduchotesnej nádobe na 1 až 2 mesiace
  • u nedopitého a chladeného vína na 1 až 7 dní
  • u nakladaných uhoriek v chladničke na 2 týždne
  • u otvorených olív, kapár, sardelovej pasty a nakladaného chrenu na niekoľko týždňov, ak ich umiestnime v chlade
  • u načatej konzervy s tuniakom, krevetami, kukuricou alebo fazuľou na 2 dni

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Dátum: 17.05.2019

Vložil: Martin

Titulok: trvanlivosť

Veľmi oklieštený článok plný poloprávd.
Konkrétne ryža (biela/úpana) a fazuľa vydržia pri správnom skladovaní dlhé roky, konzervy aj desaťročia.
Soľ, cukor, med v podstate bez obmedzenia (pozor na vlhkosť).
Obiloviny ak sú v suchu, chlade a tme dokážu tiež vydržať aj desiatky, či dokonca stovky rokov.

Pri väčšine jedál najhlavnejšiu úlohu pri ich trvanlivosti hrá spôsob uskladnenia.
V zásade je najväčším nepriateľom kyslík, vlhko, svetlo a teplo ... ak jedlo udržíte na chladnom, tmavom mieste bez prístupu kyslíku a vlhkosti tak by malo byť všetko OK po veľmi dlhú dobu, násobne prekonávajúc oficiálny dátum spotreby. Samozrejme pozor si treba dávať aj na škodce ktoré sa dokážu prekúsať aj plastom.

Sušička potravín, vákuová balička, mraznička, konzervovanie, absorbéry kyslíku a vlhkosti sú všetko vaši priatelia pri budovaní dlhodobých zásob.

Pre tých solventnejších je tu aj metoda "freeze drying".

Odpovedať

—————

Dátum: 03.07.2019

Vložil: zuzana

Titulok: Re:trvanlivosť

ahoj, môžem dostať na teba kontakt? očividne sa vyznáš a rada by som sa s tebou poradila v pár veciach ohladne témy v článku :)

Odpovedať

—————

Dátum: 13.05.2020

Vložil: Dtano

Titulok: Re:trvanlivosť

Ahoj, mohol by som dostat na teba kontakt? Tiez by som sa rad s tebou poradil. Dakujem

Odpovedať

—————

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada