Žihľavové hody
Varenie – Správna výživa
V jarných mesiacoch treba zaloviť v prírodných zdrojoch, ktoré nám dodajú najviac vitamínov a minerálov. Jedným z pokladov je aj mladá žihľava, ktorá je známa v ľudovom liečiteľstve a kozmetike, ale dá sa výborne zužitkovať aj v kuchyni.
- Mnohí určite poznajú prívarok, v ktorom špenát nahradia mladé listy pŕhľavy.
- Použiť ju môžeme aj na prípravu polievok, omáčok, vajíčkovej a iných nátierok.
- Ak hodíte do mixéra za hrsť žihľavových listov, iba zvýšite vitamínový kredit zeleninových smoothies.
Upraviť sa dá táto bylina aj ako šalát, prípadne môžeme nasekané listy pridať do zmesi ovsených vločiek alebo do jogurtu. Ideálne raňajky s jarnou atmosférou.
- Poteší aj praženica so žihľavou namiesto pažítky.
- Inšpiratívne je maslo, do ktorého zamiešame za hrsť najemno nastrihaných pŕhľavových listov, pár roztlačených strúčikov cesnaku a trochu citrónovej kôry a soli. Chutí úžasne na celozrnnom pečive i na nových zemiakoch uvarených v šupke.
- Na maslový chlieb môže pridať aj pár žihľavových semienok, ktoré pôsobia ako afrodiziakum.
- A pŕhľava sa môže zaskvieť ako zdravá ingrediencia obľúbenej veľkonočnej plnky či fašírky.
Namiesto bazalky či špenátu
Kto preferuje taliansku kuchyňu, môže si uvariť zelené zdravé cestoviny, ak má k dispozícii pesto pripravené z mandlí, cesnaku, parmezánu, olivového oleja a mladej žihľavy. Slané pochúťky z lístkového budú chutiť s listami pŕhľavy rovnako dobre, ako tie so špenátom.
Jeden recept k dobru
Jemné pŕhľavové listy si môžeme vypražiť v cestíčku. Vyberieme trochu väčšie, ktoré na doske naklepeme, z oboch strán osolíme a necháme stáť, aby pustili šťavu. Tú potom zotrieme. Usušené listy namáčame postupne v lievancovom ceste a vyprážame na rozohriatom masle dozlatista. Chrumkavé a zdravé lupienky chutia naozaj dobre.
Všetkého dobrého s mierou
Nič netreba preháňať. Podľa princípov pestrej stravy by sme to nemali preháňať ani so žihľavovými receptami, skôr túto rastlinu striedať s ďalšími jarnými zdrojmi vitamínov, napríklad so špenátom, s reďkovkami, s cibuľkou, pažítkou a petržlenovou vňaťou. A pozor by si musia dávať hlavne diabetici, pretože žihľava znižuje hladinu cukru v krvi, takže pri maškrtení zdravej nátierky a popíjaní žihľavového čaju by si mali títo pacienti častejšie kontrolovať hladinu cukru, aby sa neprejedli do stavu hypoglykémie.
Aby nepálila
Existujú finty, ako pre popŕhlenia konzumovať žihľavu v surovom stave ako šalát či prísadu do nátierok.
- Keď listy mladej žihľavy namočíme na tri hodiny do studenej vody, prestanú páliť.
- Staršie žihľavové listy zbavíme pŕhlenia tak, že ich dáme do sita a prelejeme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Po pár minútach je zázrak hotový.
- Čerstvé listy poukladáme na drevenú dosku a prejdime po nich párkrát dreveným valčekom na cesto. Keď mierne pritlačíme, pŕhlivé chĺpky sa polámu.
Poznámka: Túto burinu oceňujú záhradkári ako hodnotné bio hnojivo. Po žihľavovej zálievke sa mimoriadne darí najmä paradajkám a paprike.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————