Zemiakové dolky s plnkou
Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá
Dolky zo zemiakového cesta môžeme plniť rôznymi plnkami.
Ingrediencie:
400 g hrubej múky
- 100 g zemiakov
- 20 g tuku
- 40 g droždia
- 200 g údeného mäsa alebo inej údeniny
- olej na vyprážanie
- 1 vajce
- mlieko
- soľ
Príprava:
Do múky pridáme uvarené, šupky zbavené a pretreté zemiaky, soľ, rozpustný tuk, vajce trochu mlieka a droždie a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, na polovici nakrojíme štvorce a na každý položíme kôpku zomletého údeného mäsa. Prikryjeme ju druhou polovicou, okolo kôpok plnky cesto zľahka popritláčame a okrúhlou formičkou vykrojíme dolky, ktoré necháme na pomúčenej doske vykysnúť. Potom ich z oboch strán vypražíme v horúcom oleji. Podávame so zeleninovým prívarkom.
TIP: Dolky môžeme plniť rôznymi slanými plnkami, napríklad syrovou alebo zeleninovou, ale aj na sladko tvarohovou či džemom.
—————