Zeleninová trojka proti prechladnutiu
Zdravie a krása – Keď lieči príroda
Ani sa nenazdáme a priblíži sa čas chladivých nocí i rán a daždivých dní. Obdobie ako stvorené na prechladnutie dýchacích ciest, ale aj možné vírusové nákazy. Lepšie je predvídať a posilniť svoj imunitný systém vychýrenou trojkou, aj keď nie tou od kormidelníka. Tri malé zázraky sa schovávajú v našich komorách a u záhradkárov aj v pivniciach. Je to kapusta, cibuľa a cesnak.
Cibuľa lieči
Ak sme neposlúchli a zabudli na prevenciu, môže sa nám rýchlo pritrafiť prechladnutie spojené s kýchaním, kašľom a bolesťou hlavy. Pomôže odvar z cibule pôsobiaci protizápalovo, ktorý treba piť niekoľkokrát počas dňa zmiešaný s medom. Tak je najchutnejší. Ak sme hrdinovia a neplánujeme návštevu divadla, zvládneme cibuľu aj v surovom stave. Taký chlieb s masťou a posekanou cibuľkou nie je skutočne na zahodenie. Pre fajnovejšie jazýčky a nošteky sa odporúča pokrájať dve hlavičky tejto silne aromatickej zeleniny do tvarohovej, syrovej alebo bryndzovej nátierky. Ak to budeme robiť pravidelne, odmena nás neminie – zníženie hladiny cholesterolu i krvného tlaku a lepšia odolnosť voči rakovine.
Cesnak ochraňuje
Veľkým bojovníkom proti všetkým baktériám, vírusom, ale i črevným plesniam a parazitom, je cesnak. Ako prírodné antibiotikum si ho môžeme denne dopriať aj v čase, keď nás trápi nádcha, ale lepšie je konzumovať ho preventívne počas celého roka. V tepelne upravených jedlách stráca vzácne živiny a vitamíny, preto uprednostníme surový cesnak. Opäť to môže byť verzia v kombinácii s niektorou zo syrových nátierok. Alebo po konzumácii hrianky dobre potretej strúčikom cesnaku vypijeme šálku mlieka, ktoré prenikavý pach stlmí. A čo všetko takéto stravovanie garantuje? Znižovanie hladiny cholesterolu v krvi i krvného tlaku, ochranu pred srdcovo-cievnymi chorobami i tvorbou krvných zrazenín a rýchlejšie spaľovanie tukov a tým účinnejší boj s nadváhou.
Kapusta čistí
Kapusta je hlávkou po okraj naplnenou vitamínmi skupiny B a kyselinou listovou, všetko zložkami, ktoré stimulujú nervový systém i mozog a odbúravajú stres. Ale čo je dôležitejšie pre obdobie príchodu chladného počasia, kapusta pomáha výborne odplavovať škodlivé látky z tela, organizmus tak detoxikuje a posilňuje jeho imunitný systém. A tu sme pri prameni problému. Len organizmus so silnou obranyschopnosťou dokáže odolať vírusom a baktériám.
A ak chceme účinok tohto druhu zeleniny umocniť, zájdeme na trh a kúpime si dve kilá domácej kyslej kapusty, ktorá poskytne telu výrazné benefity. Vplýva pozitívne na metabolizmus železa a tým tvorbu červených krviniek, má omladzujúci účinok na bunky a pre vysoký obsah vitamínu C zlepšuje imunitu organizmu. Nezanedbateľný nie je ani prínos pre trávenie, konzumáciou kyslej kapusty si zabezpečíme dostatok probiotických baktérií v črevnom systéme. A pozor, teraz ešte jedna zaktualizovaná výhoda tejto pochúťky spracovanej procesom kvasenia. Kyslá kapusta neutralizuje tuky, preto si ju treba ako šalát položiť aj na tanier k mastnejších jedlám pri hodovaní na vinobraniach a jarmokoch, ktorých bude v najbližších týždňoch neúrekom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————