Zelená zeleným vitamínom
Varenie – Správna výživa
Zelená je dobrá pre naše oči i tráviaci systém. A práve v lete si môžeme dopriať prírodných zelených zdrojov zdravia dosýta. Ponúkajú sa rôzne druhy plodov, ktoré si môžeme pripraviť na spestrenie alebo aj ako hlavný chod obeda.
Zelené druhy zeleniny i ovocia či byliniek sa výrazne podieľajú na posilnení imunity a chránia telo pred patogénnymi baktériami. Brokolica, kel, stopkový zeler, listový šalát, paprika, uhorka, bazalka, jablko, avokádo, ringlota či špenát, všetko úžasné zdroje vitamínov, minerálov i ďalších životodarných látok.
Jemná uhorková polievka
Ingrediencie:
- 1 biely
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice kôpru
- korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 šalátová uhorka
- soľ podľa chuti
Príprava:
Uhorku nakrájajte na jemné plátky, kocky alebo ju nahrubo nastrúhajte. Spojte s rozšľahaným ľahkým jogurtom, roztlačeným cesnakom a dochuťte soľou a korením. Dajte vychladnúť. Pred podávaním môžete polievku pokvapkať olejom.
Zapečená brokolica s vajcom
Ingrediencie:
- 1 brokolica
- 1 cibuľa
- korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica repkového oleja
- soľ podľa potreby
- 2 vajcia
Príprava:
Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a povaríme cca 10 minút v osolienej a vriacej vode. Potom vodu scedíme a necháme brokolicu vychladnúť. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobno a na repkovom oleji opražíme a premiešame s brokolicou. Poukládame do zapekacích misiek, opatrne vlejeme celé vajce a necháme v rúre zapiecť.
Zelené fazuľky s cesnakom
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- soľ podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku
- zelené fazuľky 400 g
Príprava:
Zelené fazuľky opláchneme, zbavíme stoniek, tvrdých vláken a pokrájame na menšie kúsky. Vložíme do vriacej vody(nesolíme) a uvaríme domäkka. Osolíme podľa chuti, pridáme popučený cesnak a polejeme lyžicou olivového oleja. Opatrne premiešame.
Domáce bazalkové pesto
Ingrediencie:
- 3 hrste bazalky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice kešu orieškov
- korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 50 g parmezánu
- soľ podľa chuti
Príprava:
Všetky ingrediencie rozmixujeme, kým nevznikne pyré. Dáme do misky a pridáme nastrúhaný parmezán. Môžeme uložiť v chladničke v uzatvárateľných pohároch. Vydrží naozaj dlho, nemusíte sa báť, že by sa vám v chladničke pokazilo. Skvele sa hodí k proteínovým cestovinám.
Avokádová nátierka
Ingrediencie:
- ½ avokáda
- korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- strúčik cesnaku
- žerucha podľa potreby
Príprava:
Avokádo rozpolíme a vydlabeme dužinu, ktorú roztlačíme vidličkou. Pridáme pretlačený (nastrúhaný) cesnak, soľ a korenie. Dobre premiešame. Takto vytvorenú nátierku servírujeme na chlebe spolu so žeruchovými výhonkami a šalátovou uhorkou.
Zelené smoothie
Ingrediencie:
- čerstvé bylinky
- 1 jablko (zbavené kôstok)
- ½ šalátovej uhorky
Príprava:
Uhorku, jablko a hrušku zbavte šupky. Nakrájajte na malé kúsky a prihoďte zelené bylinky podľa chuti. Všetky ingrediencie rozmixujte v mixéri na smoothie a nalejte do pohárov.
Všetky tieto recepty sú súčasťou diétnej stratégie KetoDiet. Je postavená na proteínových jedlách, ktoré majú znížený obsah cukrov a naopak zvýšený obsah bielkovín. Vďaka tomu v tele dochádza k zmene metabolizmu a k úplne prirodzenému spaľovaniu tukov. Takže cestičku k letnému zdravíčku máme, stačí si vybrať jeden alebo i viaceré z týchto receptúr.
redakcia Doma a Rada, FOTO: KetoDiet
—————