30.07.2019 15:10

Zelená zeleným vitamínom

Varenie – Správna výživa

 

Zelená je dobrá pre naše oči i tráviaci systém. A práve v lete si môžeme dopriať prírodných zelených zdrojov zdravia dosýta. Ponúkajú sa rôzne druhy plodov, ktoré si môžeme pripraviť na spestrenie alebo aj ako hlavný chod obeda.

 

Zelené druhy zeleniny i ovocia či byliniek sa výrazne podieľajú na posilnení imunity a chránia telo pred patogénnymi baktériami. Brokolica, kel, stopkový zeler, listový šalát, paprika, uhorka, bazalka, jablko, avokádo, ringlota či špenát, všetko úžasné zdroje vitamínov, minerálov i ďalších životodarných látok.  

 

Jemná uhorková polievka

Ingrediencie:
  • 1 biely
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice kôpru
  • korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 šalátová uhorka
  • soľ podľa chuti
Príprava:

Uhorku nakrájajte na jemné plátky, kocky alebo ju nahrubo nastrúhajte. Spojte s rozšľahaným ľahkým jogurtom, roztlačeným cesnakom a dochuťte soľou a korením. Dajte vychladnúť. Pred podávaním môžete polievku pokvapkať olejom.

 

Zapečená brokolica s vajcom

Ingrediencie:
  • 1 brokolica
  • 1 cibuľa
  • korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica repkového oleja
  • soľ podľa potreby
  • 2 vajcia
Príprava:

Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a povaríme cca 10 minút v osolienej a vriacej vode. Potom vodu scedíme a necháme brokolicu vychladnúť. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobno a na repkovom oleji opražíme a premiešame s brokolicou. Poukládame do zapekacích misiek, opatrne vlejeme celé vajce a necháme v rúre zapiecť.

 

Zelené fazuľky s cesnakom

Ingrediencie:
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku
  • zelené fazuľky 400 g
Príprava:

Zelené fazuľky opláchneme, zbavíme stoniek, tvrdých vláken a pokrájame na menšie kúsky. Vložíme do vriacej vody(nesolíme) a uvaríme domäkka. Osolíme podľa chuti, pridáme popučený cesnak a polejeme lyžicou olivového oleja. Opatrne premiešame.

 

Domáce bazalkové pesto

Ingrediencie:
  • 3 hrste bazalky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice kešu orieškov
  • korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 50 g parmezánu
  • soľ podľa chuti
Príprava:

Všetky ingrediencie rozmixujeme, kým nevznikne pyré. Dáme do misky a pridáme nastrúhaný parmezán. Môžeme uložiť v chladničke v uzatvárateľných pohároch. Vydrží naozaj dlho, nemusíte sa báť, že by sa vám v chladničke pokazilo. Skvele sa hodí k proteínovým cestovinám.

 

Avokádová nátierka

Ingrediencie:
  • ½ avokáda
  • korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • strúčik cesnaku
  • žerucha podľa potreby
Príprava:

Avokádo rozpolíme a vydlabeme dužinu, ktorú roztlačíme vidličkou. Pridáme pretlačený (nastrúhaný) cesnak, soľ a korenie. Dobre premiešame. Takto vytvorenú nátierku servírujeme na chlebe spolu so žeruchovými výhonkami a šalátovou uhorkou.

 

Zelené smoothie

Ingrediencie:
  • čerstvé bylinky
  • 1 jablko (zbavené kôstok)
  • ½ šalátovej uhorky
Príprava:

Uhorku, jablko a hrušku zbavte šupky. Nakrájajte na malé kúsky a prihoďte zelené bylinky podľa chuti. Všetky ingrediencie rozmixujte v mixéri na smoothie a nalejte do pohárov.

 

Všetky tieto recepty sú súčasťou diétnej stratégie KetoDiet. Je postavená na proteínových jedlách, ktoré majú znížený obsah cukrov a naopak zvýšený obsah bielkovín. Vďaka tomu v tele dochádza k zmene metabolizmu a k úplne prirodzenému spaľovaniu tukov. Takže cestičku k letnému zdravíčku máme, stačí si vybrať jeden alebo i viaceré z týchto receptúr.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: KetoDiet

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu