28.12.2012 10:09
Zdravý Silvester
Varenie – Správna výživa
Na silvestrovskej oslave sa chce asi každý hostiteľ pochváliť chutnou a bohatou tabuľou. Niekto staví na klasiku, iný rád experimentuje. Najmä ak chce ponúknuť svojim hosťom racionálnejšie recepty, ktoré nepredstavujú tak vysoký prísun kalórií.
Grilovaný kozí syr na racio tortičkách
Potrebujeme:
1 balenie Toast RACIO
- 160 g plátkov kozieho syra
- 1 červenú repu
- 2 dcl červeného vína
- 25 g cukru
- rozmarín
- mleté čierne korenie
- rukolu
- soľ
- olivový olej
- vínny ocot
Postup:
- Červenú repu očistíme a narežeme na tenké plátky.
- Zalejeme ich prevarenou marinádou, ktorú pripravíme z červeného vína, cukru, rozmarínu a mletého korenia. Necháme ich marinovať jeden deň.
- Plátky repy odkvapkáme a kladieme na Racio Toast. Na repu ukladáme plátky kozieho syra, ktoré sme sprudka opiekli na panvici s olivovým olejom. Navrch položíme rukolu dochutenú olivovým olejom, soľou, korením a vínnym octom.
- Vínnou marinádu dozdobíme hotovú porciu.
Grilovaná zelenina so syrom Feta
Potrebujeme:
1,5 balenia Raciolky syrové RACIO
- 200 g mix zeleniny (paprika, cuketa, baklažán)
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- cesnak
- tymian
- omáčka sweet chilly
- syr Feta
- cherry paradajky na ozdobenie
Postup:
- Zeleninu (paprika, cuketa, baklažán) nakrájame na malé rovnaké kocky a restujeme na
- olivovom oleji. Dochutíme soľou, mletým korením, cesnakom, čerstvým tymianom a omáčkou sweet chilly.
- Vychladnutú zmes necháme na sitku odkvapkať. Syrové Raciolky vložíme naspodok vykrajovacieho krúžku a lyžicou vkladáme zeleninu, ktorú prstom dobre utlačíme.
- Nakoniec navrch natlačíme nastrúhaný syr Feta, ktorý sme v predstihu zmiešali s troškou olivového oleja. Dozdobíme cherry paradajkou.
Knäck snack placky s údeným lososom
Potrebujeme:
1 balenie Knäck Snack RACIO
- 40 g nastrúhaného zemiaku
- 1 vajce
- soľ
- mleté čierne korenie
- cesnak
- 25 g hladkej múky
- 80 g plátkov údeného lososa
- 50 g kyslej smotany
- olivový olej
- mleté biele korenie
- citrónovú šťavu
- nasekaný čerstvý kôpor
- pažítku
Postup:
- Knäck Snack rozdrvíme a zmiešame s nastrúhaným zemiakom, vajcom, soľou, mletým čiernym korením, cesnakom a hladkou múkou, aby sme zhotovili cestíčko ako na zemiakové placky.
- Z cesta si na panvici upečieme malé placky, na ktoré potom kladieme zatočené plátky údeného lososa. Do stredu dáme malou lyžicou smotanový dip, ktorý vytvoríme z kyslej smotany, olivového oleja, mletého bieleho korenia, citrónovej šťavy a nasekaného čerstvého kôpru.
- Na záver celú porciu ozdobíme kôprom a pažítkou.
Cheesecake s jahodami
Potrebujeme:
Korpus:
- 1 balenie Raciolky mliečno-kakaové RACIO
- 25 g masla
- Plnka:
- 200 g krémového syra
- 50 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- ½ vanilkového lusku
- 20 g kyslej smotany
- Poleva:
- 20 g kyslej smotany
- 5 g práškového cukru
- Zdobenie:
- čerstvé jahody
Postup:
- Raciolky podrvíme v mixéri nadstavcom na sekanie zeleniny. Pri miešaní pridáme zmäknuté maslo. Túto zmes natlačíme do formy, v ktorej budeme koláčik piecť.
- Krémový syr vymiešame spolu s kryštálovým cukrom, pridáme vajce, jadierka z vanilkového lusku a kyslú smotanu. Celú zmes dobre vymiešame a nalejeme na utlačený korpus.
- Pečieme vo vodnom kúpeli (ponorená forma vo vode do 1/3) pri teplote 160 °C. Po 10 min. znížime teplotu na 110 °C a pečieme ďalších 30 minút.
- Koláčik necháme vychladnúť aspoň 3 hodiny v chladničke a navrch nalejeme rozmiešanú kyslú smotanu s práškovým cukrom. Nakoniec ho ozdobíme čerstvými jahodami nakrájanými na jemné prúžky.
redakcia Doma a Rada, FOTO: racio
—————