30.11.2018 08:46

Zdravšie Vianoce s KetoDiet

Varenie - Správna výživa

 

Štedrý večer, na ktorý sa každý rok tak tešíme, môžeme napokon stráviť v nepohode na pohotovosti. V najlepšom prípade si vianočné sviatky odležíme s pokazeným žalúdkom alebo žlčníkovým záchvatom v posteli. Ani preplnený žalúdok nepatrí ku komfortným pocitom. Nehovoriac o kilogramoch navyše po sviatkoch. Pritom stačí menšia zmena. Netreba sa vzdávať chuťového zážitku z vianočnej večere, len ju pripraviť trochu inak a použiť iné potraviny než zvykneme.

 

Projekt KetoDiét ponúka alternatívnu zostavu sviatočnej večere, ktorá nielen chutí, ale je aj zdravá. „Tento druh diéty alebo skôr zdravého štýlu stravovania je postavený na proteínových jedlách, ktoré majú znížený obsah cukrov a naopak zvýšený obsah bielkovín. Vďaka tomu v tele dochádza k zmene metabolizmu a k úplne prirodzenému spaľovaniu tukov,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Martina Dvořáková. Ambasádorkou KetDiet na Slovensku je herečka a moderátorka Zuzana Vačková, známa svojím aktívnym životom. Hoci sa snažila vždy zdravo stravovať a milovala šport, vekom sa aj na ňu začali kilá rýchlejšie „lepiť“. Zbavila sa ich práve vďaka proteínovej diéte.

S pomocou tejto filozofie si môžeme aj my pripraviť kompletné vianočné menu. Namiesto  kapustnice s údeným mäsom si uvarme polievku z čerstvých húb a kalerábu, namiesto vyprážaného kapra radšej pečeného pstruha a namiesto zemiakového šalátu zvoľme batátovo-tekvicový.

 

VIANOČNÁ HUBOVÁ POLIEVKA

  • 4 vrecká KetoDiet proteínovej hubovej polievky
  • 500 g čerstvých húb, príp. šampiňóny
  • 2 cibule
  • 2 kaleráby
  • čerstvý kôpor
  • rasca
  • soľ
  • karí korenie
  • kyslá smotana
  • olivový olej
Postup:

Na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme huby, rascu, soľ a dusíme. Kaleráb nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode, do ktorej pridáme karí korenie. Pripravíme si proteínovú polievku podľa návodu. Časť podusených húb a uvarený kaleráb vmiešame do polievky a rozmixujeme. Zvyšok pridáme v celku. Dochutíme kyslou smotanou a ozdobíme čerstvým kôprom.

 

 

BATÁTOVO – TEKVICOVÝ ŠALÁT

  • 2 maslové tekvice alebo 1 maslová a 1 hokaido
  • 2 väčšie batáty
  • 4 vajíčka
  • zväzok jarnej cibuľky
  • kyslé uhorky
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice majonézy
  • soľ
  • korenie
Postup:

Tekvice obkrájame, vydlabeme a nakrájame na rovnako malé kocky. Rovnako ošúpeme batáty a nakrájame. Všetko uvaríme v osolenej vode asi 10 min. Medzitým uvaríme vajíčka natvrdo, olúpeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nakrájame jarnú cibuľku a aj kyslé uhorky podľa chuti. Všetko zmiešame, osolíme, okoreníme, dochutíme horčicou a majonézou.

PEČENÝ PSTRUH NA ROZMARÍNE

  • 4 pstruhy
  • 2 citróny
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • rozmarín
Postup:

Pstruha posolíme i zvnútra, pokvapkáme citrónom a olivovým olejom. Navrch môžeme dať plátky citrónu a poukladáme vetvičky rozmarínu a dáme piecť. Plech je dobré vystlať papierom na pečenie.

 

VIANOČNÉ VANILKOVÉ ROŽKY

  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g hladkej špaldovej múky vhodnej na pečenie
  • 1 vrecko KetoDiet proteínovej vanilkovej kaše
  • 5 lyžíc brezového cukru (Xylitol) od Iswari
  • sušené sójové mlieko na obaľovanie rožtekov
Postup:

Všetky ingrediencie spracujeme do cesta, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme cca hodinu odležať v chladničke. Z cesta tvarujeme rožteky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C cca 20 min. Ešte horúce obaľujeme v sušenom sójovom mlieku.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: archív

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada