Zdobíme vianočné cukrovinky
Varenie – Rady z kuchyne
Vo väčšine domácností už asi rozvoniavajú vianočné cukrovinky, vanilka sa mieša s anízom, škoricou a orechmi. No niekde si ešte dávajú čas na ozdobovanie medovníčkov a keksíkov. Ak vám pri predvianočnom zhone došla fantázia, ponúkame pár šikovných trikov, ako lahodné pečivo urobiť aj krásnym a ešte príťažlivejším.
- Bielu polevu získame vymiešaním preosiateho práškový cukor s vodou alebo s citrónovou či pomarančovou šťavou, ktoré pridávame postupne, aby bola poleva polotekutá. Zmes vložíme do mikroténového vrecúška, vytvoríme malý batôžtek a potom tenkými nožnicami odstrihneme miniatúrny roh, aby sme neurobili príliš veľký otvor. Kornútik na striekanie ozdôb môžeme urobiť aj stočením pergamenového papiera.
- Efektné je dekoratívne mramorovanie. Po celej ploche polovice keksu nanesieme bielu polevu a na druhú časť farebnú a potom špajdľou obe farby trochu premiešame, buď iba v časti, kde sa spájajú, alebo po celej ploche.
- Na drobné dezerty poliate citrónovou alebo punčovou polevou ešte nanesme tenkými linkami roztopenú čokoládu a v strede prejdime po dĺžke dezertu špajdľou, čím vytvoríme efekt nadväzujúcich vĺn. Potom nechajme stuhnúť.

- Prácu nám uľahčia rôzne perličky, farebné guľôčky, čokoládové hviezdičky, farebný trblietavý cukor a drobné cukríky, ktorými posypeme povrch polomäkkej polevy, aby po jej úplnom stuhnutí neodpadávali.
- Pekne vyzerá aj posypanie pečiva práškovým cukrom cez malé husté sitko, ak sme predtým položili do stredu keksu šablónu tvrdého papiera (vianočný stromček, hviezdičku). Po jej odstránený zostane v centre milý obrázok obsypaný cukrovým popraškom.
- Osvedčenou ingredienciou na zdobenie sú oriešky. Pekne vyzerá polovica vlašského orecha alebo celá mandľa či lieskový oriešok (opražený v rúre a ošúpaný). I nahrubo zomleté orechy môžeme dopoly utopiť v polomäkkej čokoládovej poleve.
- Na posypanie vianočného pečiva môžeme používať aj posekanú griláž. Zmes si pripravíme z kryštálového cukru (100 g) a 2 lyžíc medu, ktoré necháme spolu v rajnici skaramelizovať, potom pridáme posekané orechy a necháme vychladnúť.
- Chutnou polevou na drobné dezerty je aj karamelová. Získame ju z kryštálového cukru (200 g), ktorý necháme na slabom ohni v kastróliku skaramelizovať. Potom pridáme 200 ml horúcej smotany na šľahanie a krátko povaríme.
- Vymiešaním 150 g práškového cukru, 2 lyžíc horúcej vody a 4 lyžíc rumu dostaneme chuťovo výraznú polevu s vysokým leskom.
- Nepečené cukrovinky, napríklad čokoládové guľôčky môžeme obaliť v kokose a ak si trúfneme, pridajme aj pár dekorácií vymodelovaných zo zafarbeného marcipánu v tvare lístočkov, hviezdičiek a pod.
TIPY:
Bielu polevu si môžeme zafarbiť potravinárskymi farbami. Ak ich nemáme po ruke, polevu môžeme prifarbiť šťavou z čerešňového či malinového kompótu, čím získame pekný ružový odtieň.
Dajte šancu malým výtvarníkom
Aj keď dnes už dostať v obchode hotové pečivo od výmyslu sveta, domáce sa cení viac. Aj lepšie chutí. A dôležitý je aj proces tvorby, najmä ak sú v rodine menší a väčší školáci. Zapájaním minimálne do fázy zdobenia sa v deťoch vytvára vzťah k vianočným tradíciám. Napokon, je to nenáročná činnosť s prvkami tvorivosti, najmladší členovia rodiny sa v nej určite nájdu.
Poznámka:
Kto si nechce spoľahnúť na domáce zdroje dizajnérskych aktivít, môže siahnuť po profesionálnych. V oddelení potravín na pečenie múčnikov nájde tuby s rôznymi farbami, zdobiace tužky na pečivo, ktorými sa dajú vytvoriť ornamenty podľa vlastných predstáv bez veľkej prípravy. Tubičku stačí otvoriť a polevu pri nanášaní na medovník pomaly vytláčať pri kresbe vlnoviek, bodiek, kvietočkov, mašličiek či drobných dekorácií.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net
—————