01.07.2017 15:49

Zaváraninová exotika

Varenie – Skladovanie

 

Niekomu nestačí, že mu v komore stojí zástup zaváranín pripravených podľa maminých receptov. Hľadá niečo nové, možno exotické. Z tekvice, baklažánu a paprík sa dajú vyčarovať rôzne druhy slaných alebo sladkokyslých príloh k pečeným či vyprážaným pokrmom. Tieto plodiny rastú v rôznych častiach sveta a bývajú aj bežnou súčasťou tamojších kuchýň. Treba si vybrať recept, ktorý je nám chuťovo najbližší.

 

Papriková zmes po marocky

Harrief je severoafrická špecialita, v ktorej dominuje čerstvá červená paprika a cesnak. Papriky (1 kg) opečieme, ošúpeme a zbavíme jadrovníka a semien. Spolu s čerstvými chilli papričkami bez semien (120 g),  strúčikmi cesnaku (120 g) a olivovým alebo iným kvalitným olejom (80 ml) ich rozmixujeme najemno v kuchynskom robote. Zmes dáme do hrnca, osolíme (2 lyžice), posypeme mletou rascou (1 lyžica), polejeme jablčným octom (120 ml) a vedieme do varu. Potom asi hodinu i viac varíme na miernom ohni. Napokon primiešame kukuričný škrob a za stáleho miešania varíme sprudka asi minútu. Hotovú štipľavú omáčku nalejeme do malých pohárov a uzavrieme. Chutí výborne ku grilovanému mäsu, k cestovinám, ale môžeme ňou pri dokončovaní vylepšiť aj dusené mäso alebo polievku.   

 

Čatní z tekvice

Kto si rád dopraje pikantné zeleninové omáčky na orientálny spôsob, môže sa rozhodnúť pre verziu z tekvice. Potrebujeme asi kilogram na kocky pokrájanej oranžovej dužiny, ktorú osolíme asi lyžicou soli a necháme hodinu stáť. Potom tekvicu opláchnime a osušíme. Dáme ju do hrnca a pridáme nahrubo nakrájanú zeleninu a prísady (2 cibule, 4 mrkvy, 100 g ďumbiera), tiež 2 posekané čilli papričky, 2 lyžice horčičných semien, l lyžicu mletej kurkumy a napokon prilejeme 750 ml jablčného octu. Zmes necháme zovrieť a potom ju na miernom ohni dusíme 25 minút. Potom pridáme ešte 250 g cukru a lyžicu soli a pomaly varíme, kým čatní nezhustne.

Pre milovníkov baklažánu

Kto preferujete k obedu šaláty, toho asi poteší zálievka z baklažánov. Potrebujeme mini baklažány (1 kg), ktoré sparíme a necháme pár minút chladnúť. Do každého potom urobíme nožom dieru, kam umiestnime pár pekanových orechov, plátok citrónu, pár plátkov cesnaku a po osolení otvor uzavrieme dreveným špáradlom. Takto pripravené baklažániky naložíme do zaváracích pohárov, prázdne miesta vyplníme strúčikmi cesnaku a kúskami citrónu a zalejeme olivovým olejom, ktorý sme zahriali asi na 80°. Poháre uzavrieme a odnesieme do komory. Na exotickej prílohe si môžeme pochutnávať o 3 až 4 týždne.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada